Udio sive ekonomije u BDP-u BiH 25 posto

Fena
Udio sive ekonomije u BDP-u BiH 25 posto
Borba protiv sive ekonomije treba biti jedan od prioriteta BiH, zbog velikog udjela takvih aktivnosti u privredi zemlje, navedeno je na okruglom stolu "Zajedno protiv sive ekonomije" koji je danas u Sarajevu organizirao Ekonomski fakultet u Sarajevu.

Dekan Ekonomskog fakulteta Kemal Kozarić rekao je da učešće sive ekonomije u BDP-u Bosne i Hercegovine oko 25 posto, te da naša zemlja nije izuzetak kad je ta pojava u pitanju.

Istakao je da se siva ekonomija najviše manifestuje kroz angažovanje radne snage 'nacrno', obavljanje ilegalnih novčanih transakcija, te nelegalni promet roba i usluga.

“Ako znamo da je BDP Bosne i Hercegovine 29 milijardi KM onda gotovo 10 milijardi KM otpada na sivu ekonomiju”, precizirao je Kozarić.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović naveo je da siva ekonomija negativno utječe na privlačenje stranih investicija i na konkurentnost Bosne i Hercegovine i njene privrede.

Naglasio je da je borba protiv sive ekonomije bitna i za integracije u Evropsku uniju.

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula kazao je da je jedna od osnovih zadaće te institucije upravo borba protiv sive ekonomije i svih oblika zloupotreba i neplaćanja.

Naglasio je da je UIO ključna institucija za fiskalnu stabilnost BiH, kao i da je plaćanje poreza civilizacijsko dostignuće.

Cilj okruglog stola bio je okupiti predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, akademske zajednice, kao i ekonomske eksperte, kako bi bio iniciran konstruktivan dijalog o temi zajedničke borbe protiv sive ekonomije, te elaboriran značaj porezne politike kao izuzetno važnog alata u tim nastojanjima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije