Borba protiv sive ekonomije: U 194 inspekcijska nadzora u FBiH zatečeno 55 neprijavljenih radnika

Radiosarajevo.ba
Borba protiv sive ekonomije: U 194 inspekcijska nadzora u FBiH zatečeno 55 neprijavljenih radnika

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine je 22. decembra 2015. godine izvršila kontrolu 194 poslovna subjekta na području cijele Federacije BiH. U toku inspekcijskih nadzora inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 55 neprijavljenih radnika i deset objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Zbog zapošljavanja neprijavljenih radnika, rada bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranja prometa, zapečaćeno je 30 objekta i izdato je 80 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 255.800 KM. 

Kontrole su obavljene na osnovu obavještajno istražnih podataka, ali i prijava građana koji su informacije o nepravilnostima dostavili Poreznoj upravi FBiH putem e-maila: sivaekonomija@fpu.gov.ba i primjedbe@fpu.gov.ba, te putem SMS poruke na broj mobitela 061 724 610 i putem besplatnog poziva 080 020 333. 

Porezna uprava FBiH će u cilju povećanja porezne discipline i sprečavanja sive ekonomije nastaviti aktivnost kontrole zakonitosti poslovanja, evidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja i kontrole rada nacrno i poziva građane da na navedene adrese i telefone dostave sve informacije o nepravilnostima u vezi s poštivanjem poreznih i drugih zakona, stoji na kraju saopćenja PU FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije