Više kontrola / U RS-u nedostaje pekara, najveći problem siva ekonomija

12. 01. 2018. u 12:54:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Nedostatak radnika i utvrđivanje metoda institucionalne saradnje u borbi protiv nelojalne konkurencije bile su teme sjednice Odbora pekarske industrije Područne privredne komore Banja Luka.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i glavni republički tržišni inspektor Borka Surtov i glavni inspektor za hranu RS-a Pejo Đurašinović, predstavnici pekara, kao najveći problem, istakli su rad 'nacrno' i neizdavanje fiskalnih računa u pojedinim pekarama.

Zbog toga, kako zahtijevaju pekari, potrebne su strožije inspekcijske kontrole da bi se smanjila siva ekonomija, jer oni koji ne plaćaju obaveze i krše zakone predstavljaju nelojalnu konkurenciju pekarima koji ispunjavaju sve zakonom predviđene obaveze, saopćeno je iz Privredne komore RS-a.

U borbi protiv sive ekonomije, pekari su ponudili pomoć inspekcijskim organima, a dogovoreno je i da predstavnici pekara izrade normative i smjernice o uslovima koje je potrebno ispuniti u proizvodnom procesu, kako bi se na kvalitetan način obezbijedila primjena važećih propisa, ali i standarda u ovoj industriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA