U recesiji sedam država Europske unije, ekonomski rast na Balkanu

0
Radiosarajevo.ba
U recesiji sedam država Europske unije, ekonomski rast na Balkanu

Sedam država Evropske unije ušlo je u recesiju, jer prema podacima Eurostata, koje je danas prenio Monstat, imaju dva uzastopna kvartala sa padom ekonomije.

U drugom kvartalu ove godine (april, maj jun) 12 od 27 članica Eeuropske unije je zabilježilo pad ekonomskih aktivnosti (BDP-a), a od njih sedam je imalo pad i u prvom kvartalu. Među država koje imaju formalnu recesiju su i najveća evropska ekonomija Njemačka, kao i Finska, Irska, Češka, Poljska, Mađarska i Estonija.

Osim ovih sedam država pad ekonomije u drugom kvartalu imale su Nizozemska, Latvija, Austrija, Švedska i Luksemburg.

UEFA odredila šešire za Ligu nacija: Zmajevi u posljednjem, evo s kim mogu igrati

UEFA odredila šešire za Ligu nacija: Zmajevi u posljednjem, evo s kim mogu igrati

Ukupan rast ekonomije na nivou svih članica EU u drugom kvartalu iznosio je nula odsto, dok je u prvom kvartalu postojao rast od 1,1 odsto, što je značajno usporavanje evropske ekonomije.

Zbog straha od moguće recesije, Evropska centralna banke (ECB) je prošle sedmice saopštila da više neće povećavati referentnu kamatnu stopu, odnosno da je njeno povećanje za septembar posljednje. ECB sada više brine opasnost da cijela EU zona uđe u recesiju, nego da inflacija, zbog koje su i povećavali kamatne stope, nastavi rast.

Najavljeno je razmatranje novih mjera koje bi trebalo da podstaknu rast EU ekonomije, a da ne utiču na nastavak rasta inflacije.

U Srbiji vojnikinje dobijaju poseban donji veš

U Srbiji vojnikinje dobijaju poseban donji veš

U drugom kvartalu najveći rast ekonomije od članica EU, kandidata za članstvo i ostalim država na evropskom kontinentu, imala je Crna Gora i to za 6,9 posto. Nakon nje slijedi Island sa 4,5 posto, Malta sa 3,9 posto, Turska sa 3,8 posto, Grčka sa 2,9 posto...

Od zemalja u regionu, nakon Crne Gore, najveći rast imala je Hrvatska od 2,7 posto, Srbija sa 1,7 posto i Slovenija sa 1,4 posto. Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova nema u ovoj statistici Eurostata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije