U BiH proizvedeno 3.700 tona ribe, kapacitet 13.000 tona

Radiosarajevo.ba
U BiH proizvedeno 3.700 tona ribe, kapacitet 13.000 tona

Ukupna proizvodnja konzumne ribe u 2017. godini u Bosni i Hercegovini iznosila je 3.761 tonu, od čega se 81 posto odnosi na uzgoj pastrmke, a kapaciteti za proizvodnju svih vrsta ribe u BiH procjenjuju na oko 13.000 tona, navedeno je u informaciji koju je u utorak usvojilo Vijeće ministara u tehničkom mandatu.

U ovoj oblasti ima prostora za unapređenje, a riba i riblji proizvodi su jedan od strateških proizvoda animalnog porijekla koje BiH može izvoziti u EU, saopćeno je iz Vijeća ministara.

Na sjednici je usvojena informacija Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o preduzimanju aktivnosti na usklađivanju domaćeg zakonodavstva i sprovođenju “avija” za oblast ribarstva i akvakulture.

Ministarstvo će u narednom periodu biti fokusirano na harmonizaciju propisa, promociji ove privredne grane, apliciranju za međunarodne fondove za razvoj istraživačke infrastrukture, poboljšanju unutrašnje koordinacije i kontrole, te unapređenju međunarodne saradnje.

Vijeće ministara u tehničkom mandatu danas je na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa donio Odluku o nepreferencijalnom porijeklu robe s ciljem zaštite privrednika i javnog interesa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije