Trumpove carine ukidaju 150 hiljada radnih mjesta u Europi

Radiosarajevo.ba
Trumpove carine ukidaju 150 hiljada radnih mjesta u Europi
FOTO: EPA / Ilustracija

Eventualno američko povećanje carina na automobile za 25 posto kojima prijeti predsjednik Donald Trump, uz dogovorene visoke carine na čelik i aluminij, utjecalo bi srednjoročno na gubitak 150.000 radnih mjesta u Europskoj uniji, procijenio je Institut za ekonomska istraživanja (WIFO).

Prema analizi ovog Instituta, trpjeli bi poslovi s obje strane Atlantika, a čak bi više izgubile Sjedinjene Američke Države u kojima bi bilo ukinuto 180.000 radnih mjesta, a što je posljedica većih cijena za američke proizvođače i potrošače.

Najveću štetu koju bi prouzrokovale američke carine na automobile pretrpjela bi Njemačka.

Ova zemlja prodala je u 2015. godini vozila u vrijednosti 29 milijardi eura u SAD-u (prema trenutnom valutnom kursu), što je gotovo trećina sveg njemačkog izvoza u SAD.

Samo Austrija je prodala više od milijardu eura vozila preko Atlantika, odnosno 10 posto domaćeg izvoza u ovu zemlju.

Kao dom većih dobavljača, lokalna privreda bi bila snažno pogođena. Uostalom, pet posto dodane vrijednosti njemačke automobilske industrije pripisano je dobavljačima iz Austrije.
To odgovara više od jedan posto bruto domaćeg proizvoda zemlje, navodi istraživački institut WIIW.

Dužnosnici EU trenutno su u kontaktu s Washingtonom kako bi ova zajednica država bila oslobođena zaštitnih carina. Prema magazinu Spiegel, SAD žele napraviti ustupke u trgovini čelikom i aluminijem. Europa bi, dakle, trebala osigurati da njen izvoz u budućnosti ne prijeđe nivo iz 2017. godine.

Osim toga, Bruxelles treba djelovati protiv dampinga kineskog čelika i podupirati Trumpovu globalnu trgovinsku politiku.

“Europska unija se ne bi trebala zalagati za protumjere”, kaže ekonomistica WIIW-a Julia Grubler za bečki Standard.

Ona upozorava da će trgovinski sukob eksalirati ako američki porezi na automobile zaista budu uvedeni.

“Mora se to spriječiti”, dodala je ona, mada je poznato da je Trumpove taktike teško predvidjeti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije