BiH / SWISS putnike na relaciji Sarajevo-Cirih prevozi u najnovijem avionu Bombardier

15. 04. 2018. u 13:32:00 Anadolija

Shares: 0

Na pistu Međunarodnog aerodroma Sarajevo danas je sletio jedan od najinovativnijih i najmodernijih aviona na tržištu, Bombardier C serije.

Naime, putnici aviokompanije Swiss od danas imaju mogućnost da na relaciji Sarajevo-Cirih putuju u ovom avionu, koji je u svijetu avijacije poznat pod imenom “jet koji šapuće”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ovaj tip aviona zahvaljujući savremenim motorima, proizvodi dvostruko manje buke u odnosu na slične tipove aviona.

Osim toga nudi dodatni osjećaj komfora, veliki prozori čine kabinu svjetlijom, a prostor za odlaganje ručnog prtljaga je znatno veći.

Ergonomsko sjedište također nudi dosta komfora, a osiguran je i dodatni prostor između sjedišta.

Najsavremenija pilotska kabina je razvijena neposrednom saradnjom kompanija SWISS i Bombardier i potpuno je prilagođena potrebama posade, navodi se u saopćenju Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

CS100 prima 125 putnika i zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji i inovativnom dizajnu, postavlja nove standarde u oblasti ekonomičnosti, ekološke prihvatljivosti i komfora putnika i to sa 25 posto nižim troškovima.

Specijalno oblikovana krila i zakrilca osiguravaju optimalnu veličinu motora, manju potrošnju goriva, a time i manju emisiju štetnih materija.

Na taj način, u poređenju sa drugim zrakoplovima u svojoj klasi, C serija smanjuje emisiju CO2 za 20 posto.

U avio kompaniji SWISS, koja posluje kao dio Lufthansa Grupe, veoma smo ponosni na najnoviji tip zrakoplova u SWISS floti, Bombardier C serije, a posebno na činjenicu da ovaj zrakoplov leti za/iz Sarajeva od 15. aprila“, kazao je Bernhard Vodl, generalni direktor Lufthansa Group za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Crna Goru, Srbiju i Sloveniju.

Dodao je kako su bili prva aviokompanija koja je još 2008. poručila ovaj tip aviona, jer su još tada vjerovali u ovaj proizvod i Bombardier tim.

Sada, 10 godina kasnije i poslije uloženih dvije milijarde švicarskih franaka i putnici iz Bosne i Hercegovine imaju mogućnost da uživaju u prednostima ovog aviona”, kazao je Vodl dodavši kako će do kraja 2018. ukupno 30 aviona ovog tipa letjeti u SWISS floti.

Glasnogovornica međunarodnog aerodroma Sarajevo Sanja Bagarić-Arnaut naglašava da je odluka aviokompanije Swiss, odnosno Lufthansa grupacije, da uvede ovaj avion na svojoj ruti prema Sarajevu još jedna potvrda rentabilnosti ove linije, te kvaliteta usluga koje Međunarodni aerodrom Sarajevo pruža svojim poslovnim partnerima i putnicima, te visokosofisticirane opreme i moderne infrastrukture kojom raspolažu.

”Činjenica da ovaj avion proizvodi dvostruko manje buke u odnosu na slične tipove aviona je od posebnog značaja stanovnicima Sarajeva koji žive u blizini aerodroma.

Dolazak ovog aviona dodatno potvrđuje da će se rast koji Međunarodni aerodrom Sarajevo bilježi u protekle dvije godine nastaviti i u 2018. godini”, dodaje Bagarić-Arnaut.

Swiss International Air Lines (SWISS) je švicarska aviokompanija koja saobraća iz Ciriha, Ženeve i Lugana do preko 100 destinacija u 43 zemlje i preveze do 17 miliona putnika godišnje flotom koja broji preko 90 aviona.

Zajedno sa Lufthansom, koja ove godine proslavlja 20. rođendan u Bosni i Hercegovini, Austrian Airlines i Eurowings, Lufthansa Group nudi 33 direktna leta sedmično iz Sarajeva za Švicarsku, Njemačku i Austriju i odatle omogućava dalje veze do 343 destinacije u više od 100 zemalja širom svijeta.

Swiss World Cargo kao dio kompanije nudi širok spektar usluga u zračnom prometu, prije svega prevoz robe do 130 destinacija u preko 80 zemalja.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA