U 2016. izvezeno više od 170 miliona KM proizvoda namjenske industrije

N. K.
U 2016. izvezeno više od 170 miliona KM proizvoda namjenske industrije
Namjenska industrija u Federaciji BiH posljednjih godina bilježi značajan razvoj, a uvođenjem novih proizvoda u ovom sektoru privrede, naša zemlja polako postaje polako sila na prostoru Balkana.

Poznata je činjenica da ja 2016. godina za namjensku industriju bila jedna od najuspješnijih u posljednjih dvadeset godina. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH izvezeno je više od 170 miliona KM i za 23,34 posto je porast u odnosu na 2015. godinu.

image002.jpg - undefined

Grafikon izvoza u 2016. godini

"Za prvih šest mjeseci 2017. godine nastavljeni su pozitivni trendovi u namjenskoj industriji i izvezeno je 78 miliona KM vrijednosti proizvoda i za 12,33 posto je više nego što je izvezeno za isti period u 2016. godini. Također, rastao je i broj radnika uz proporcionalno povećanje i obima proizvodnje", govori za Radiosarajevo.ba Almin Mališević, direktor Sektora za industriju i usluge Privredne komore Federacije BiH.

Prema njegovim riječima, u nekoliko fabrika desio se razvoj novih proizvoda te se očekuje da će izvoz za 2017. godinu premašiti izvoz iz 2016. godine.

"U FBiH radi značajan broj uspješnih kompanija među kojima po izvozu i broju zaposlenih prednjače Igman d.d. iz Konjica, Ginex d.d. iz Goražda, Pretis d.d. iz Vogošća, BNT TMiH d.d. iz Novog Travnika, Binas d.d. iz Bugojna. Tu su i druge kompanije koje ostvaruju dobro poslovanje kao što su Vitezit d.o.o. iz Viteza, Zrak d.d. Sarajevo, TRZ d.d. Hadžići, Pobjeda Technology d.o.o. Goražde, Koteks d.o.o. Tešanj, AC – Unity d.o.o. Goražde, Pobjeda Rudet d.d. Goražde, Unis Group d.o.o. Ilidža, Guma-co d.o.o. Bugojno i dr.", kaže nam Mališević
Foto: Bratstvo Novi Travnik – Tvornica mašina i hidraulike / Prototip prve bh. haubice - undefined

Početkom 2017. godine glavna tema u bh. javnosti je bila uspjeh firme Bratstvo Novi Travnik – Tvornica mašina i hidraulike koja je proizvela prototip prve bh. haubice. Naime, riječ je o samohodnoj haubici kalibra 155 milimetara, dometa 40 kilometara, sa automatskim punjenjem šest granata, te kompjuterskim GPS navođenjem i malom težinom u poređenju sa sličnim oružjima.

Nakon toga, u toku 2017. Godine, Tehničko remontni zavod Hadžići je uspješno proizveo prvi bh. ručni raketni bacač koji je prošao sve testove NATO-a.

U razvoju je učestovalo niz stručnjaka, ljudi koji su zaposleni u Remontnom zavodu i, eksterno, profesora i naših penzonisanih radnika u namjenskoj industriji, koji su van stroja sada, ali su se stavili na raspolaganje da pomognu Remontnom zavodu, kazao je ranije direktor Tehničko-remontnog zavoda iz Hadžića Meho Rekić.

rucni_bacac_hadzici.jpg - undefined

Bh. ručni raketni bacač

Dodao je da je ovo proizvod za izvoz i da se ne radi se za bh. tržište, bar za sada. Za bh. tržište kupac mogu samo da budu Oružane snage, odnosno Ministarstvo odbrane BiH.

Kazao je da je u ovom projektu radilo pet firmi te da je želja bila da naprave kompatibilni proizvod koji mogu da rade i druge bh. fabrike namjenske industrije. Osim Tehničko-remontnog zavoda Hadžići uključena  je bila i firma "Zrak", koja je radila optiku, te firme "Pretis", "Vitezit" i "Binas" koje će raditi granate za ovaj ručni bacač.

"Posmatrajući svjetske trendove u proizvodnji vojne opreme možemo konstatirati da raste obim proizvodnje i da zbog nekoliko ratnih zona i ratnih žarišta u svijetu i dalje raste potreba za  proizvodima iz oblasti namjenske industrije. Kada je u pitanju namjenska industrija u FBiH, zadnjih nekoliko godina sve se više preduzeća koja se bave ovom vrstom proizvodnje ostvaruje pozitivne rezultate u svom poslovanju", objašnjava nam Mališević zašto je došlo do preporoda namjenske industrije u FBiH.

Ilustracija - undefined

Foto: Igman d.d. Konjic

Prema procjenama Grupacije izvoz proizvoda namjenske industrije u 2017. godini bi trebao premašiti izvoz 2016. godine.

Kao još jedan svijetli primjer dizanja iz pepela kompanije iz FBiH koja posluje u ovom sektoru jeste zasigurno Kompanija za proizvodnju eksploziva Binas iz Bugojna koja doživljava pravi poslovni preporod.

Naiem, ova firma je u prvoj polovini ove godine više nego udvostručila prihode u odnosu na isti period 2016. i prešla iz minusa u plus, odnosno umjesto gubitka zabilježila veliku dobit.

Binas je u prvoj polovini ove godine imao poslovne prihode od 4,8 miliona KM, za razliku od oko 1,9 miliona iz prve polovine prošle godine, na osnovu finansijskog izvještaja kompanije.

Ilustracija - undefined

Foto: Igman d.d. Konjic

Svakako, dobra informacija je i da kompanija za proizvodnju oružja i municije Igman iz Konjica planira u periodu 2017 – 2019. investirati deset miliona eura u razvoj novih proizvoda i proširenje postojećih proizvodnih kapaciteta, što će svakako dovesti i do otvaranja novih radnih mjesta.

"Kada je riječ o 2018. godini, planovi preduzeća, ugovoreni poslovi i trendovi na svjetskom tržištu govore o nastavku potražnje proizvoda i svakako očekujemo da sve kompanije naprave bolje poslovne rezultate nego u 2017. godini. Uz podršku Vlade FBiH i resornog ministarstva za očekivati je da će se povećati broj uspješnih kompanija i da će se broj radnika i izvoz nastaviti rasti.“, zaključuje za Radiosarajevo.ba Almin Mališević, direktor Sektora za industriju i usluge Privredne komore Federacije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije