Gigant se digao iz pepela: Binas iz Bugojna povećao broj zaposlenih

Radiosarajevo.ba
Gigant se digao iz pepela: Binas iz Bugojna povećao broj zaposlenih
Kompanija za proizvodnju eksploziva Binas iz Bugojna još jedna je u nizu bh. kompanija iz namjenske industrije koja doživljava pravi poslovni preporod.

Ova firma je u prvoj polovini ove godine više nego udvostručila prihode u odnosu na isti period 2016. i prešla iz minusa u plus, odnosno umjesto gubitka zabilježila veliku dobit.

Binas je u prvoj polovini ove godine imao poslovne prihode od 4,8 miliona KM, za razliku od oko 1,9 miliona iz prve polovine prošle godine, piše BiznisInfo, na osnovu finansijskog izvještaja kompanije.

Binas je imao prihode od skoro 3 miliona KM na domaćem tržištu, dok se skoro 1,9 miliona odnosi na izvoz.

Kompanija je na kraju polugodišta imala dobit, odnosno zaradu od 422 hiljade maraka, što je ogroman iskorak kada se uzme u obzir da je u prvih šest mjeseci lani zabilježila gubitak od 1,5 miliona maraka.

Osim toga, Binas prema novom izvještaju ima 261 radnika, što ukazuje da je otvoren veliki broj radnih mjesta, jer je prije godinu dana broj zaposlenih bio 172.

Podsjetimo da je namjenska industrija BiH u velikom usponu, a da se veliki broj giganata digao iz pepela i doživio preporod, poput Pretisa, BNT-a, Zraka, TRZ-a Hadžići itd.

Kada se uzmu u obzir i rezultati ostalih kompanija, jasno je da namjenska industrija u BiH bilježi najbolje rezultate u poslijeratnom periodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije