Stanovi u gradovima BiH skuplji nego u Budimpešti i Istanbulu

Radiosarajevo.ba
Stanovi u gradovima BiH skuplji nego u Budimpešti i Istanbulu
Kupovina stana u Bosni i Hercegovini, zbog nedostatka finansija, jedan je od najvećih problema, posebno mladih ljudi koji tek započinju svoj samostalni život.

No i pored nedostatka finansija probleme kupcima stanova stvaraju izrazito visoke cijene stanova u gradovima BiH, koje su veće nego u nekim velikim europskim gradovima, prenosi Blic.

Prema istraživanju, kvadratni metar stana u Banjoj Luci košta i do vrtoglavih 3.500 KM, a stručnjaci tvrde da su takve cijene nerealne i previsoke. Takve cijene, ističu, mnoge mlade ljude su "otjerale" iz gradova, primoravši ih da kupe stanove u manjim mjestima.

Svi oni koji nemaju "dubok džep" i priliku da za kvadrat stana izdvoje 3.500 KM, postoji mogućnost da pronađu prosječne cijene koje, po kvadratu, iznose oko 2.500 KM, ali takvi stanovi su poprilično udaljeni od centra. Ipak, i to je preskupo, s obzirom na to da recimo u Istanbulu kvadrat stana košta oko 1.000 KM, dok je u Budimpešti moguće pronaći stan čiji kvadrat košta oko 1.500 KM.

Agenti za nekretnine i ekonomski analitičari imaju objašnjenja i razloge za ove fenomene, ali svi su saglasni u jednom – razlog skupih stanova je ogromna potražnja.

"Čak ni za doktora nauka, koji radi za državnu plaću od 1.500 KM, cijena kvadrata od 3.500 KM nije realna. Ali nekome jeste, čim se toliko gradi i prodaje", ističe ekonomski analitičar Marko Đogo.

Ništa bolja situacija nije ni u nekim drugim dijelovima BiH, te Večernji list prenosi kako je najčešća cijena kvadratnog metra stana u Mostaru između 2100 i 2300 KM, što je i dalje poprilično visoko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije