Stambeno zbrinjavanje: Gradnja 133 stana za izbjegle i raseljene osobe

Anadolija
Stambeno zbrinjavanje: Gradnja 133 stana za izbjegle i raseljene osobe
FOTO: Radiosarajevo.ba / Stanovi / Ilustracija
Potpisivanjem ugovora vrijednog 5.655.692 KM počinje izgradnja 133 stana za trajno stambeno zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih osoba u šest višestambenih objekata.

Gradit će se u Zenici - 62 stana i Tuzli - 20 stanova, te općinama Bosanski Petrovac - 20 stanova, Olovo -16 stanova, Foča u FBiH -devet stanova i Pale-Prača -šest stanova.

Ugovore će u petak u Sarajevu potpisati ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i direktor Fonda za povratak BiH Nebojša Švraka sa načelnicima i gradonačelnicima šest općina i gradova u FBiH i izabranim izvođačima. 
 Izgradnja stanova finansira se iz multidonatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa sa prevlađujućim učešćem IPA sredstava koja je osigurala Evropska unija. 

U okviru ovog, trećeg pod-projekta Državnog projekta stambenog zbrinjavanja bit će izgrađeno 20 višestambenih zgrada sa ukupno 438 stanova, od kojih 178 u Federaciji BiH, 252 u Republici Srpskoj, i osam u Brčko distriktu BiH. Svekupna vrijednost projekta za BiH je preko 30 miliona KM.

Projekat se realizira pod vodstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Državni projekat stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa provode Jedinice za implementaciju projekta, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske i Odjel za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Brčko distrikta BiH u saradnji sa lokalnim zajednicama širom BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije