Šta je Sahmino pravilo?

0
Radiosarajevo.ba
Šta je Sahmino pravilo?
Foto: EPA - EFE / Zabrinutost je potaknuta padom nezaposlenosti u julu

Američka centralna banka duže od dvije godine podiže kamatne stope kako bi usporila inflaciju, nadajući se da neće dovesti privredu u recesiju. Zabrinutost je potaknuta padom nezaposlenosti u julu, a pokrenut je i statistički prag, poznat kao "Sahmino pravilo", koje je osmislila ekonomistica Claudia Sahm.

No upravo je Sahm jedna od stručnjaka koji tvrde da ovoga puta neće doći do krize. Ona smatra kako je porast nezaposlenosti uglavnom posljedica normalizacije tržišta nakon pandemije, odnosno otvaranja velikog rasta broja radnih mjesta nakon prestanka lockdowna, te kako ovaj put vrijedi izreka kako iznimka potvrđuje pravilo.

Ispostavilo se kao tačno

Sahmino pravilo kaže da kada tromjesečni prosjek stope nezaposlenosti (tj. prosjek koji kombinuje stopu tri posljednja mjeseca) poraste za najmanje pola postotnog od svoje najviše razine u posljednjih 12 mjeseci, onda je američka privreda na početku recesije. To se upravo dogodilo ovog ljeta. Prosjek stopa nezaposlenosti u maju, junu i julu iznosio je 4,1 posto, a što je 0,6 postotnih bodova više od 3,5 posto u izvještaju o tržištu rada iz ljeta 2023.

Bakir Izetbegović: Djela Alije Izetbegovića treba da budu inspiracija

Bakir Izetbegović: Djela Alije Izetbegovića treba da budu inspiracija

Sahm, glavna ekonomistica u New Century Advisors i kolumnistica za Bloomberg Opinion, razvila je ovaj sistem 2019. dok je bila zaposlenica u Federalnim rezervama. Postotak u pravilu lagano raste prije početka recesije, da bi postao rapidan kada je recesija neizbježna ili je već u toku. Pogled na ekonomske podatke unazad u proteklih 50 godina pokazuje da je Sahmino pravilo tačno.

Monetarna politika radi sporo. Centralne banke često zaostaju u borbi protiv inflacije, kao što se dogodilo s Fedom 2021., ili drže visoke stope predugo dok privreda slabi, uzrokujući recesiju ili je pogoršavajući. Stoga pravodobno svjetlo upozorenja može biti od velike pomoći, zaključuju ekonomski analitičari.

Globalni krah tržišta, berze bilježile historijske gubitke: Šta je dovelo do 'crnog ponedjeljka'?

Globalni krah tržišta, berze bilježile historijske gubitke: Šta je dovelo do 'crnog ponedjeljka'?

Ekonomska "pravila", naravno, nisu poput zakona fizike. Ona su zapažanja o učincima ljudskog ponašanja, tako da se njihova tačnost može mijenjati tokom vremena kako se trendovi mijenjaju ili kada nešto neočekivano - bilo pozitivno ili negativno - značajno poremeti privreda.

U kontekstu historije

Stopa nezaposlenosti u julu je iznosila 4,3 posto, što je najviša razina u gotovo tri godine. No čak i uz to povećanje, historijski gledano još uvijek je na vrlo niskoj razini. Prosječna stopa nezaposlenosti u posljednjih 50 godina je iznad posto, a stope ispod četiri posto nisu viđene od kasnih 1960-ih.

Otpuštanja su još uvijek niska, a slobodnih radnih mjesta ima gomilu. Štaviše, julski skok nezaposlenosti djelimično je potaknut povećanjem broja Amerikanaca koji su se vratili na tržište, odnosno aktivno traže ili mijenjaju posao.

S druge strane, posljednja brojka o nezaposlenosti premašila je procjene i ekonomista i kreatora politike Feda. Otvaranje radnih mjesta također je usporeno, s prosječnih 170.000 u posljednja tri mjeseca, u odnosu na gotovo 300.000 mjesečno prošle godine. Rast je u drugom kvartalu iznosio 2,8 posto, što je razina koja je u skladu s historijskom normom. Oni koji nisu dobro prošli su Amerikanci s nižim primanjima. Njihova potrošnja je pala, a kako se ušteđevina za vrijeme pandemije iscrpljivala, neisplaćene obveze po kreditnim karticama i kreditima za automobile počele su rasti. Dio ekonomista zabrinjava i kamatna stopa Feda, koju već godinu dana na najvišoj razini u 23 godine.

Spas u migrantima

Claudia Sahm napominje kako je oporavak od Covida bio neobičan kao i sama pandemija. Osim toga, SAD je zabilježio ogroman porast migranata koji ulaze u zemlju u posljednjih nekoliko godina. Goldman Sachs Group Inc. procjenjuje kako je prošle godine u SAD stiglo njih 2,5 miliona.

Taj je priljev vjerovatno potaknuo veći rast potrošnje u SAD-u, kažu ekonomisti, kao što će vjerovatno pomoći i u smanjenju stope nezaposlenosti u nadolazećim mjesecima.

Pogled u budućnost: Kako Njemačka planira postati klimatski neutralna do 2045. godine?

Pogled u budućnost: Kako Njemačka planira postati klimatski neutralna do 2045. godine?

Sahm je ukazala i na još uvijek nisku razinu otpuštanja radnika kao pokazatelj da tržište rada ne gura privredu na rub recesije.

"SAD nije u recesiji, unatoč tome što indikator koji nosi moje ime kaže drugačije. No podaci bi trebali biti dobar pokazatelj kako bi Fed trebao početi smanjivati kamatne stope", napisala je Sahm u kolumni za Bloomberg.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije