Smanjen broj milijardera u svijetu

Radiosarajevo.ba
Smanjen broj milijardera u svijetu

Broj milijardera na svijetu i njihovo bogatstvo ove godine su se smanjili, i to tek drugi put u posljednoj deceniji, što dokazuje da čak i najbogatiji nisu imuni na ekonomske udare i slabljenje tržišta dionica. Prema posljednjem prebrojavanju američkog Forbesa, trenutno ima 2.153 milijardera što je 55 manje nego prije godinu dana.

Od toga je rekordnih 994, ili 46 odsto, siromašnije (relativno gledano) nego što su bili prošle godine.

Sveukupno, ultrabogati vrijede 8,7 biliona dolara, što je za 400 milijardi dolara manje od 2018.

Ukupno 11 posto članova prošlogodišnje liste, odnosno 247 ljudi, ispalo iz redova najbogatijih, najviše od 2009. godine, u jeku globalne finansijske krize.

Azijsko-pacifički je najviše pogođen padom broja milijardera – ove godine ih je 60 manje nego prošle. Pad je predvodila Kina, koja ima 49 manje milijardera nego prije godinu dana. Evropa, Bliski Istok i Afrika takođe su izgubili milijardere.

Amerika, koju pokreće preporođeni Brazil, i SAD su jedina dva svjetska regiona koja ove godine bilježe više milijardera nego godinu dana ranije. U SAD ih je trenutno rekordnih 607 i tamo živi 14 od 20 najbogatijih na svijetu.

Gledano pojedinačno, osnivač Amazona Jeff Bezos ponovno je broj jedan na svijetu po bogatstvu, s imovinom od 131 milijardu dolara, a slijede ga Bill Gates (96,5 milijardi), Warren Buffet (82,5 milijardi), Bernard Arnault s porodicom (76 milijardi) i Carlos Slim, također s porodicom (64 milijardi dolara).

Čak i u teškim vremenima, snalažljivi i nemilosrdni preduzetnici pronašli su nove načine da se obogate: 195 pridošlih pridružilo se redu najbogatijih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije