Proizvođači jagodičastog voća: Sektor proizvodnje malina prolazi najteži period

Radiosarajevo.ba
Proizvođači jagodičastog voća: Sektor proizvodnje malina prolazi najteži period
Iz Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH poručuju da se nekada najperspektivnija grana poljoprivrede u BiH danas nalazi pred totalnim kolapsom.

Sektor proizvodnje malina nekoliko godina unazad ostvaruje rezultate koji su vrijedni pažnje, gdje je u 2017. godini proizvedeno više od 23.000 tona maline i ostvarena vrijednost izvoza od 71 milion KM.

Ostvareni rezultati su svrstali BiH kao 7. zemlju na svijetu po ostvarenoj proizvodnji malina, a sektor proizvodnje malina kao sektor koji bilježi najbrži rast.

"Danas sektor proizvodnje malina prolazi kroz svoj najteži period prije svega zbog nepovoljnih klimatskih uvjeta. Kiša koja konstantno pada značajno utječe na mogućnost branja maline, kao i na kvalitet ubrane maline. Drugim riječima u malinarstvu je prisutno stanje elementarne nepogode koje nanosi milionske gubitke u proizvodnji.

Izlazak pojedinih hladnjača iz otkupa u 2018. godini je smanjilo raspoložive rashladne kapacitete, te dodatno otežalo situaciju u cjelokupnom sektoru. Upravo to je doprinjelo neravnomjernoj raspoređenosti rashladnih kapaciteta na terenu. Dodatno, nedovoljne količine ambalaže kojim otkupljivači ograničavaju količine koje proizvođači mogu predati i stopirati otkupa u cjelosti su faktori koji negativno utiču na opstanak sektora. Zbog nemogućnosti skladištenja proizvoda dnevno propadaju tone malina, a prema procjenama samo u okolici Maglaja do sada je propalo 500 tona maline", navode iz Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH

Iz saveza se nadaju da će se nadležno ministarstvo i ostali učesnici na tržištu uključiti i preduzeti potrebne korake kako bi se ustabilila situacija u sektoru malinarstva.

"Pozivamo i međunarodne organizacije koje su kroz svoje projekte pomagale razvoju malinarstva u BiH da se uključe u aktuelnu problematiku, te pruže pomoć u rješavanju novonastale situacije", stoji u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije