Šarović: Boljka bh. poljoprivrede zastarjela mehanizacija

Radiosarajevo.ba
Šarović: Boljka bh. poljoprivrede zastarjela mehanizacija

Sajam poljoprivredne opreme i investicija u poljoprivredi zemalja 16+1, koji se održava u sklopu Međunarodnog sajma privrede Mostar, svečano je otvorio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i specijalna predstavnica narodne Republike Kine za suradnju inicijative 16+1 Huo Juzen.

Šarović je kazao kako je NR Kina važan spoljnootrgovinski partner BiH i spada u deset najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera BiH, prenosi Fena.

Naša saradnja je prvenstveno orijentisana na razvoj infrastrukture, na izgradnju infrastrukturnih i energetskih objekata. Poznato vam je da je BiH u tom smislu već ostvarila zavidne rezultate. Neki energetski objekti su pušteni u pogon a neki drugi su u završnoj fazi”, istaknuo je Šarović.

Kazao je kako se ove godine očekuju početak izgradnje najvažnijih energetskih objekata, te da je to objekt Termoelektrana Tuzla-blok 7 čija je investicijska vrijednost preko 800 miliona evra.

Govoreći o poljoprivredi, Šarović je istakao kako je taj sektor jedan je od strateških sektora, ali da je velika boljka BiH zastarjela mehanizacija, zastarjele priključne mašine i prosjek starosti poljoprivredne opreme od 30 godina, po čemu se BiH nalazi na samom začelju u Evropi.

“Zbog toga, znanje i tehnologije koju posjeduje NR Kina je nešto što je važno za našu zemlju jer njihova iskustva i u ovom sektoru su za nas dobrodošla i zbog toga smo se opredijelili da samo dio onog s čim raspolaže NR Kina predstavimo privrednicima i poljoprivrednicima”, istakao je Šarović.

Kazao je kako će ministarstvo na čijem je on čelu, u saradnji s partnerima, nastojati da se i u toj oblasti napravi progres i tako pomogne razvoj poljoprivrednog sektora u BiH.

Specijalna predstavnica NR Kine Huo Juzen kazala je kako inicijativa 16+1 zemalja jugoistočne Evrope i Kine bilježi pet godina postojanja u okviru kojih je stvoren novi koncept saradnje na brojnim nivoima te kako je takav vid saradnje pokazao veliki razvojni potencijal.

Istakla je kako 16 zemalja zajedno s Kinom aktivno učestvuje u realizaciji projekta “Pojas i put”, koji je usmjeren na izgradnju trgovinske i infrastrukturne mreže čiji je cilj povezivanje Azije s Evropom i Afrikom, te da je prošlogodišnja saradnja zemalja uključenih u projekt iznosila 77 milijardi američkih dolara.

Juzen je navela kako izgradnja velikih infrastrukturnih projekata kao što su pruga Beograd i Budimpešta te ekspresne linije, kopnene i morske, između Kine i Evrope napreduje prema planu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije