Vanredni nadzor obavljene aukcije dionica Bosnalijeka

Fena
Vanredni nadzor obavljene aukcije dionica Bosnalijeka
Avaz / Sarajevska berza
Povodom velikog broja pitanja predstavnika medija o jučer održanoj vanrednoj aukciji dionicama Bosnalijeka d.d. Sarajevo, Sarajevska berza saopćila je da ne provodi poslove saldiranja transakcija s vrijednosnim papirima.

Shodno tome ne može obustaviti saldiranje predmetne transakcije.

Također, ističu da berza ne može poništiti transakciju nakon što dan trgovine bude zaključen u 14 sati. 

Iz Sarajevske berze navode da su preuzeli aktivnosti iz svojih nadležnosti da utvrde da li su brokerske kuće koje su učestvovale na vanrednoj aukciji u predmetnom slučaju kršile pravila, te da je zatraženo od učesnika na aukciji da Berzi dostave materijalne činjenice/informacije.

Naime, informacija o sredstvima klijenata na namjenskom računu određenog profesionalnog posrednika kod banke depozitara je tajna, do koje ni Berza ne može doći bez opravdanog razloga za provođenje vanrednog nadzora.

"Sarajevska berza će u toku dana poduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti kako bi bilo utvrđeno činjenično stanje, te će, shodno ishodu, provesti i postupak vanrednog nadzora. O rezultatima poduzetih mjera i aktivnosti Sarajevske berze, javnost će biti obavještena po okončanju postupka", saopćeno je iz te institucije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije