Sabit Subašić: Bosna treba više investicija iz Indije

Radiosarajevo.ba
Sabit Subašić: Bosna treba više investicija iz Indije
Bosna i Hercegovina traži način kako povećati obim investicija iz Indije kako se približava njen ulazak u Europsku uniju.

Država koja je 1992. godine stekla nezavisnost od bivše Jugoslavije ima dugu historiju dobrih odnosa sa Indijom još iz vremena Indire Ghandi.

Sada kada se BiH približava članstvu u EU očekuju se i značajnije investicije iz Indije u oblasti turizma, smještajnih objekata, hidroelektrana, vojne, hemijske i prehrambene industrije, piše portal Telangana today.

U izjavi novinarima na seminaru u organizaciji Privredne komore Saveza Telangana & Andhra Pradesh, ambasador Bosne i Hercegovine u Indiji Sabit Subašić je rekao da je “BiH mala zemlja ali veoma bogata historijom, multietničnošću i različitim religijama i smatra se zemljom u razvoju”.

“Imamo mnogo industrije u državi ali toj industriji potreban je rast. Određene oblasti kojima dobro ide su turizam, kao i industrijska proizvodnja koja je među najbrže rastućim u svijetu. Naša zemlja ima oko 1.000 rijeka i tu postoji snažan potencijal za izgradnju hidroelektrana. Koristimo svega oko 40 posto proizvodnje električne energije dok ostatak izvozimo u EU”, spomenuo je Subašić.

Prema njegovim riječima, oko 60 posto površine Bosne je pod šumama, te da je BiH jedan od najvećih izvoznika namještaja.

“Industrije poput hemijske, automobilske i vojne rastu u BiH i regionu. Mnogo je inozemnih kompanija iz oblasti vojne industrije koje su prisutne u BiH. Oružje izvozimo u 60 zemalja svijeta”, rekao je naš ambasador u Indiji.

Vanjskotrgovinska razmjena sa Indijom mala je i iznosi svega 60 miliona dolara godišnje. Subašić očekuje snažan skok u ekonomskoj saradnji dvije zemlje kao i da očekuje veći priliv investicija iz Indije u narednih pet godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije