S jedne strane otkazi, a s druge ogromna potražnja za radnom snagom

Radiosarajevo.ba
S jedne strane otkazi, a s druge ogromna potražnja za radnom snagom
Foto: Pexels / Radnik

U Velikoj Britaniji su desetine hiljada ljudi su izgubile posao usljed pandemije koronavirusa nakon što su mnogi restorani, barovi, hoteli i teretane morale zatvoriti svoja vrata.

Ipak, mnoge kompanije koje još uvijek posluju su u velikoj potražnji za osobljem kako ne bih došlo do zastoja u proizvodnji, dostavi I potražnji, javlja BBC.

Veliki lanci supermarketa su u potrazi za 35,000 dodatnih uposlenika, ali i mnoge druge kompanije koje prodaju osnovne potrepštine i usluge također traže dodatnu pomoć kako bi se izborili sa povećanom potražnjom.

Kompanija Cera koja nudi kućnu brigu za starije je upravo otvorila novih 10,000 radnih mjesta u cijeloj Velikoj Britaniji, dok kompanija Virgin Media traži 500 novih uposlenika u četiri različita grada u Britaniji. Ostale kompanije koje nude hiljade radnih mijesta u Velikoj Britaniji su Tesco, Lloyds apoteke, kompanija za dostavu Morrisons i Milk and More te kompanije koje pružaju usluge njege za starije osobe Cera i Home Instead.

Vlada treba pružiti pomoć

Vlada bi trebala pomoći tako što će premjestiti određen broj uposlenika iz sektora koji su se privremeno zatvorili u sektore u kojima se dešava manjak radne snage, po mišljenju Britanskog Instituta za Fiskalne studije.

Također, ističu kako je pandemija koronavirusa dovela do velikog pada potražnje radne snage u određenim sektorima, dok je u drugim sektorima sve manje dostupne radne snage.

Kako bi pomogla, Vlada mora otkloniti barijere kada je u pitanju privremeno zaposlenje, omogućiti najmove uposlenicima između kompanija i sektora, te subvencirati preobuke gdje je to moguće, javlja BBC.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije