Ruralna područja BiH preuzimaju vodeću ulogu u svom razvoju

Radiosarajevo.ba
Ruralna područja BiH preuzimaju vodeću ulogu u svom razvoju
Foto: Wikipedia / Ruralna područja Kantona 10

Život u ruralnim područjima Kantona 10 Bosne i Hercegovine, krškog kraja, bogatog prelijepim pejzažima, nudi brojne mogućnosti, ali i skriva razne izazove. Po svojim geografskim svojstvima, ovaj Kanton nije pogodan za intenzivniji razvoj poljoprivrede.

Međutim, s druge strane, nudi izvanredne mogućnosti za razvoj stočarstva i ruralnog turizma. Ruralna mjesta Kantona pozicionirana su tako da mogu sama kreirati mogućnosti razvoja.

Na današnjoj radionici, kojom je obilježen završetak dvoipolgodišnjeg projekta u ovom području, predstavljena je nova strategija poljoprivrednog i ruralnog razvoja u Kantonu 10 za razdoblje od 2019. do 2025. godine, kao i studija izvedivosti razvoja održivog ruralnog turizma.

Oba akta sačinjena su u okviru projekta razvoja ruralne zajednice, uz finansijsku podršku Vlade Mađarske i tehničku ekspertizu FAO-a, a u izradi su učestvovali lokalni akteri, poljoprivrednici, veterinari i predstavnici općina.

Planovi lokalnog ruralnog razvoja za Grad Livno i Općinu Bosansko Grahovo uključuju i preporuke za upravljanje prirodnim resursima, poljoprivredom i ruralnim turizmom. Provedene aktivnosti jedinstvene su zbog snažnog participatornog pristupa.

Naime, u proces su bili uključeni poljoprivrednici s lokalne i kantonalne razine, dužnosnici, donositelji odluka i drugi akteri kroz razne radionice, obuke i konzultacije, te su zahvaljujući njihovom aktivnom sudjelovanju razvojni planovi i strategija u potpunosti prilagođeni konkretnim potrebama i uvjetima.

Ovakva vrsta projekta razvoja lokalne zajednici po svojoj prirodi zahtjeva posvećenost i fleksibilnost u procesu implementacije. U nekim smo slučajevima morali revidirati originalni plan, kako bismo ga prilagodili konkretnoj situaciji na terenu”, izjavila je Katalin Ludvig, stručnjakinja za ruralni razvoj iz FAO-a.

“Pitanje zdravlja životinja nije bilo uključeno u plan od početka projekta. Međutim, kada smo u konsultacijama doznali za postojanje bolesti plavog jezika, uveli smo posebne obuke i informativne materijale o ovoj bolesti, za što smo dobili izvrsne povratne reakcije.”

Od ključnog je značaja da se planovi i strategije izrade u participatornom i inkluzivnom procesu planiranja, kako bi se osigurao lokalni konsenzus i vlasništvo nad rezultatima procesa", dodala je Ludvig.

Projektom je pokriven i rodni aspekt – organizirane su posebne obuke za žene-male proizvođače sira o standardima kvalitete sira i higijeni u proizvodnji sira.

Lokalnim institucijama u Livnu i Bosanskom Grahovu, uključujući dječje vrtiće, osnovne škole, srednje stručne škole, predškolske ustanove i druge institucije, u okviru projekta su podijeljeni materijali za ruralni razvoj, kao što su poljoprivredni strojevi, građevinski materijal i rekreacijski alati.

Ovaj projekt spada u FAO-ove prioritete jačanje malih poljoprivrednika u Europi i Centralnoj Aziji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije