"RS spreman da u obračunskoj osnovi ima valutu Kine"

Fena
"RS spreman da u obračunskoj osnovi ima valutu Kine"
/ Zgrada Vlade RS-a
Republika Srpska je spremna da radi sa Kinom i da u obračunskoj osnovi ima i valutu ove države.

Izjavio je ovo danas entitetski predsjednik Milorad Dodik nakon sastanka sa delegacijom Komunističke partije (KP) Kine, koju je predvodio zamjenik internacionalnog sekretara KP Kine Li Jun.

"Naša molba je bila da se u finansijske tokove ovdje uključe i kompanije, banke i država Kina i RS je spremna da s Kinom radi i da u obračunskoj osnovi ima njihovu valutu", pojasnio je Dodik na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Na sastanku, kojem je prisustvovala i delegacija SNSD-a, rečeno je i da je RS spremna da razvije specijalizirane ekonomske zone po uzoru na Kinu, za šta je neophodna podrška KP Kine.

Dodik je izrazio zadovoljstvo razgovorima, navodeći da je ovo prvi u nizu sastanaka koji slijede s ciljem intenziviranja saradnje dvije partije.

"Komunistička partija Kine ima vodeću i rukovodeću ulogu u Kini, bez podrške ove partije malo koji od dogovorenih projekata može biti realizovan", naveo je Dodik.

Najavio je i da delegacija SNSD-a u uskoro ide u posjetu Kini, gdje će se detaljno upoznati sa radom KP Kine i kineskih državnih institucija.

Predstavnici KP Kine se, nakon današnjih višesatnih razgovora, nisu obratili novinarima u Banjoj Luci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije