RIvali ih prestigli: Britanija više nije 5. ekonomija svijeta

Radiosarajevo.ba
RIvali ih prestigli: Britanija više nije 5. ekonomija svijeta
Velika Britanija zvanično je odustala od utrke za petu najveću ekonomiju svijeta, i prepustila je to mjesto Francuskoj. Ministar finansija Philip Hammond priznao je to u srijedu tokom govora o stanju ekonomije.

“Britanija je šesta najveća ekonomija na svijetu”, rekao je Hammond.

CNN piše da postoji nekoliko načina da se izmjeri veličina ekonomije, ali da je Hammond ukazao na podatke MMF-a iz posljednjeg izvještaja, prenosi BiznisInfo.

Brojevi pokazuju da je Francuska pretekla Britaniju u rangiranju za 2017. godinu, a pretpostavlja se da će se prednost dodatno povećati naredne godine.

Do ovoga je došlo usljed slabljenja britanske ekonomije nakon donošenja odluke o napuštanju EU. Funta je drastično oslabila, potrošnja je usporila a cijene skočile.

Gubitak pete pozicije u svijetu, i to od strane rivala iz EU, je udarac za političare koji su se zalagali za Brexit tvrdeći da će time ekonomija ojačati.

No, to nije sve. Očekuje se da Indija 2019. godine prestigne i Britaniju i Francusku i postane peta ekonomska sila svijeta.

Ovo je trenutno 7 najvećih ekonomija svijeta, prema podacima MMF-a:

SAD – 19,4 hiljada milijardi dolara
Kina – 11,9 hiljada milijardi dolara
Japan – 4,9 hiljada milijardi dolara
Njemačka – 3,7 hiljada milijardi dolara
Francuska – 2,575 hiljada milijardi dolara
Britanija – 2,565 hiljada milijardi dolara
Indija – 2,4 hiljada milijardi dolara

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije