Rekordan rast javnih prihoda u FBiH: Prikupljeno više od 3,3 milijarde KM u prvih pet mjeseci

1
Radiosarajevo.ba
Rekordan rast javnih prihoda u FBiH: Prikupljeno više od 3,3 milijarde KM u prvih pet mjeseci
Foto: Fena / Ilustracija

U prvih pet mjeseci ove godine, prikupljeno je nešto više od 3,3 milijarde KM javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine, što predstavlja značajan rast u odnosu na prethodnu godinu.

Ovaj porast iznosi 278,5 miliona KM, što ukazuje na pozitivne trendove u ekonomiji regije. Prema informacijama objavljenim u Večernjem listu BiH, ovaj rast je vidljiv u svim kantonima Federacije BiH, pri čemu pet najvećih zajedno donosi gotovo 3 milijarde KM u federalnu blagajnu.

Analiza Porezne uprave Federacije BiH otkriva da su porezni obveznici u ovom entitetu uplatili 3.309.495.402 KM javnih prihoda od januara do maja ove godine, što je povećanje od 9,19 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

EURO 2024 | Danska poslala Srbiju kući, ispala i Hrvatska

EURO 2024 | Danska poslala Srbiju kući, ispala i Hrvatska

Najveći dio ovih prihoda dolazi od doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje te doprinosa za slučaj nezaposlenosti.

Napredak na tržištu rada također se primjećuje, s porastom broja zaposlenih i pozitivnim trendovima u obuci i osposobljavanju nezaposlenih. Osim toga, trgovina nekretninama i ostale aktivnosti doprinose rastu javnih prihoda.

Kanton Sarajevo prednjači u prikupljanju prihoda, s iznosom od 1.223.959.769 KM, što je povećanje od 102,9 miliona KM u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ovi podaci ukazuju na stabilnost i napredak ekonomije Federacije Bosne i Hercegovine te potiču nadu u daljnji rast i razvoj regije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije