Rast industrijske proizvodnje u FBiH, iako je ključna grana upisala "minus"

Radiosarajevo.ba
Rast industrijske proizvodnje u FBiH, iako je ključna grana upisala "minus"
Industrijska proizvodnja u Federaciji Bosne i Hercegovine u 2017. godini veća je za 3,8 procenta u odnosu na 2016. godinu.

Ako se posmatraju pojedinačna područja industrije, u oblasti vađenja ruda i kamena proizvodnja je veća za 9,8 posto, u prerađivačkoj industriji za 4,6 procenta, dok je u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i plinom zabilježen pad za 1,9 posto.

Posmatrano po oblastima industrije koje imaju značajan uticaj na kretanje indeksa industrijske proizvodnje, proizvodnja je povećana u oblastima vađenje ugljena i lignita (+10,4 posto), proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda (+6,5 posto), proizvodnja baznih metala (+4,1 posto), proizvodnji gotovih metalnih proizvoda, osim mašina i opreme  (+10,0 posto).

Osim u proizvodnji i snabdijevanje električnom energijom i plinom, pad industrijske proizvodnje zabilježen je i u proizvodnja prehrambenih proizvoda (-1,4 posto).

U strukturi bruto dodane vrijednosti kao jednog od indikatora za računanje Indeksa obima  industrijske proizvodnje značajno učešće BDV imaju sljedeće oblasti industrije: proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom i plinom (20,56 posto), proizvodnja gotovih metalnih proizvoda, osim mašina i opreme (9,58), vađenje ugljena i lignita (9,28), proizvodnja prehrambenih proizvoda (8,07), proizvodnja baznih metala (5,55), proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda (4,64).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije