Polovina bh. građana na ivici siromaštva, javne kuhinje i kontejneri spas mnogima

Radiosarajevo.ba
Polovina bh. građana na ivici siromaštva, javne kuhinje i kontejneri spas mnogima
FOTO: Radiosarajevo.ba / Sa ulica Sarajeva
Dobar dio domaćinstava u BiH primanjima kojima raspolaže jedva sustiže mjesečne izdatke, često zapadajući u novčane poteškoće u nastojanju da od prvog do prvog budu bar na nuli.

Ovo je pokazala i analiza Direkcije za ekonomsko planiranje koja je došla do podataka da više od 40 posto porodica u BiH ima poteškoća sa finansijskom situacijom.

Ništa čudno, s obzirom na činjenicu da je u BiH oko pola miliona nezaposlenih, dok plata u prerađivačkoj industriji iznosi 550 KM, a veliki dio penzionerske populacije preživljava od nekih 350 KM, piše Blic.rs.

Svima njima je zajedničko to što jedva uspjevaju da podmire čak i one najosnovnije troškove, pa neretko moraju da štede i na – hrani.

To znači da mnogi građani uglavnom kupuju one jeftinije i nekvalitetnije namirnice, dok one malo boljeg kvaliteta, samim tim i više cijene, uglavnom zaobilaze u širokom luku.

Potvrda sve lošijeg životnog standarda dolazi i iz radnji koje se bave prodajom hrane, iz kojih poručuju da je iz dana u dan sve više onih koji sve manje pazare.

Zbog sve lošije platežne moći, za mnoge građane kupovina je postala prava noćna mora, jer ponekad nemaju para ni za najosnovnije namirnice. Skupu kozmetiku gotovo da i ne gledaju, a nerijetko se dešava da kupuju po dva jajeta, nekoliko krompira, par voćki. Uglavnom se interesuju za jeftinije suhomesnate proizvode i tjesteninu koja nije skupa – kažu trgovci.

Ekonomisti objašnjavaju da je ovo sasvim logičan potrošački scenario, s obzirom na činjenicu da su plate niske, a da troškovi života stalno rastu.

Potrošačka korpa za jednu četvoročlanu porodicu košta više od 1.800 KM, a da je prosječna plača oko 830 KM. Posebno je zabrinjavajuće što skoro dvije trećine radnika radi za manje od ovog iznosa, a zna se da trošak prehrane za porodicu iznosi skoro 700 KM. Činjenica je da mnogi građani jako teško žive, zbog čega je i potrošnja u padu. Bit će još gore, s obzirom na to da primanja uglavnom stagniraju, a troškovi života rastu”, objašnjavaju ekonomisti.

Prosječni troškovi života jedne četvoročlane porodice u bh. entitetu RS za nepunu deceniju su skočili za skoro 300 KM, dok su plate u istom periodu porasle za 34, a penzije za 20 KM.

Analize Saveza sindikata RS pokazuju da je u junu 2009. potrošačka korpa koštala 1.568 KM, a u istom mjesecu lani 1.860 KM. U međuvremenu, prosječna neto plata je sa 794 porasla na 828, a penzija sa 321 na 341 KM.

Nije teško izračunati da bez dvije plate od 1.000 KM, jedna četvoročlana porodica teško može podmiriti sve osnovne potrebe.

Riječ je o primanjima dovoljnim da se plate režije, kupi dovoljno hrane i osigura tekuće održavanje domaćinstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije