Prosječna plaća u BiH u julu 832 KM

Fena
Prosječna plaća u BiH u julu 832 KM
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u BiH u julu iznosila je 832 KM.

To pokazuje nominalni pad od 0,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, te je nominalno niža za 1,2 posto u odnosu na decembar 2015. godine.

Agencija za statistiku BiH objavila je da je najniža prosječna neto plaća od 518 KM bila u djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane, 525 KM iznosila je u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, dok je prosječna neto plaća u građevinarstvu u julu iznosila 532 KM. 

U finansijskim i djelatnostima osiguranja prosječna neto plaća u julu iznosila je 1.387 KM, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 1.324 KM, dok je prosječna neto plaća u sektoru informacija i komunikacija iznosila 1.207 KM. 

Prosječna bruto plaća u BiH za juli iznosila je 1.293 KM  i nominalno je niža za 1,2  posto u odnosu na decembar prošle godine, te niža za 0,6 posto u odnosu na juli prošle godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije