Proizvodnja nafte rast će u 2018. godini snažnije od potražnje

Fena
Proizvodnja nafte rast će u 2018. godini snažnije od potražnje
Pixabay / Ilustracija
Globalna proizvodnja nafte rast će iduće godine snažnije od potražnje, ponajprije zbog pojačane proizvodnje u SAD-u, izvijestila je u srijedu Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Nezavisni proizvođači povećat će iduće godine proizvodnju za 1,5 miliona barela dnevno, na ukupno 59,7 miliona barela dnevno, procjenjuje IEA u najnovijem mjesečnom izvještaju o globalnim tržištima nafte.

Američka će proizvodnja iduće godine premašiti 14,1 miliona barela nafte dnevno, izračunali su u toj agenciji, koja savjetuje Organizaciju za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u energetskom sektoru.

Ukupna globalna potražnja trebala bi po procjeni IEA-e u idućoj godini porasti za 1,4 miliona barela dnevno, na ukupno 99,3 miliona barela dnevno.

"Očekujemo da će u 2018. godini proizvodnja u zemljama koje nisu članice OPEC-a rasti... nešto snažnije no što se očekuje za globalnu potražnju", stoji u izvještaju.

 OPEC je zajedno sa skupinom nezavisnih proizvođača, uključujući Rusiju, odlučio smanjiti proizvodnju za ukupno 1,8 miliona barela dnevno do kraja marta 2018. godine kako bi smanjili višak u opskrbi i poduprli cijene.

Njihova je inicijativa poduprla cijene u ovoj godini a to su iskoristili američki proizvođači nafte iz škriljca da pojačaju proizvodnju. Tu mogućnost nudi im proizvodna tehnologija koja traži manja ulaganja pa im omogućuje bržu reakciju na promjen tržišnih trendova.

U međuvremenu su cijene nafte na londonskom tržištu ponovo kliznule ispod 50 dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije