Izvoz je glavni uzrok rasta turske privrede

Radiosarajevo.ba
Izvoz je glavni uzrok rasta turske privrede
/ Anadolija
Turska privreda porasla je za 5,0 posto u prvom kvartalu tekuće godine, što je više od očekivanja i rezultat je snažnog rasta izvoza, pokazuje statistika.

Glavni motor privrednog rasta bio je izvoz, koji je u tom kvartalu porastao za 10,6 posto, prema podacima turskog instituta za statistiku (TUIK), prenosi Tanjug.

Dobri podaci iznenadili su tržišta koja su prognozirala rast od 3,8 posto, navodi francuska agencija, ocjenjujući da je turska ekonomija uspjela izaći iz krize zabilježene u periodu poslije neuspjelog pokušaja vojnog puča u julu prošle godine.

U prvom kvartalu 2016. godine, turska ekonomija je porasla za 4,5 posto, dok je u čitavoj 2016. godini ostvarila rast od 2,9 posto.

"Najnoviji rezultati su djelimično rezultat slabosti lire, što je podržalo konkurentnost izvoza", izjavio je ekonomista londonske kompanije Capital economics William Jackson.

Lira je izgubila više od 20 posto vrijednosti prema dolaru prošle nedjelje, iako je u proteklim mjesecima zabilježila blagi oporavak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije