Mijenjaju historiju države podizanjem plaća u javnom sektoru

Radiosarajevo.ba
Mijenjaju historiju države podizanjem plaća u javnom sektoru
Pixabay / Ilustracija
Donji dom rumunskog parlamenta je većinom glasova usvojio zakon o povećanju plaća u javnom sektoru od januara 2018. godine.

Zakon je usvojen uprkos kritikama Europske komisije i Međunarodnog monetarnog fonda, prenosi Tanjug.

Prema tom zakonu, za koji je glasalo 188 zastupnika, a 28 bilo protiv, mjesečna plaća najbolje rangiranih ljekara koje zapošljava nacionalna zdravstvena služba naredne godine će porasti na 2.700 eura sa sadašnjih 1.000 eura, dok će medicinske sestre zarađivati 900 eura umjesto sadašnjih 530 eura,

Plaće pojedinih profesora će biti povećane za 100 posto, a to povećanje će biti postepeno realizirano u periodu od 2018. do 2022. godine.

Efekte takve izmjene, koju još uvijek treba odobriti predsjednik Rumunije, osjetit će 1,2 miliona državnih službenika i koštat će blizu deset milijardi eura u narednih pet godina, navodi francuska agencija.

"Ovaj zakon će promijeniti historiju Rumunije", izjavio je lider ljevičarske Socijaldemokratske stranke (PSD) Liviu Dragnea.

Europska komisija je nedavno upozorila Bukurešt da ne podiže plaće, a MMF saopćio da je sukcesivno rezanje poreza u protekle dvije godine već značajno umanjilo državne prihode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije