! / Primjer svima u BiH: Općina Kakanj pripremila novčanu injekciju za spas radnih mjesta

20. 03. 2020. u 15:49:00 Fena

Shares: 0

Općina Kakanj pripremila je finansijsku injekciju za spas radnih mjesta. Za mart predviđeno je 200.000 KM pomoći za više od 180 malih poduzetnika.

Uzimajući u obzir novonastalu situaciju, a u cilju smanjenja posljedica koje trpe privrednici zbog pojave koronavirusa, Općina Kakanj interventno je za mjesec mart dodijelila 200.000 KM budžetskih sredstava za pomoć u očuvanju radnih mjesta fizičkim i pravnim licima čije poslovanje je obustavljeno ili u značajnoj mjeri umanjeno pojavom koronavirusa, navodi se u saopćenju.

Ovu pomoć će dobiti više od 180 fizičkih i pravnih lica registrovanih na području općine Kakanj (ugostiteljstvo, obrti, srodne djelatnosti, specijalizovane trgovine, mali poduzetnici do 10 zaposlenih). Pomoć će biti usmjerena direktno radnicima.

Radi se o sredstvima s budžetske pozicije "Subvencije za poticaj razvoja poduzetništva i obrta".

Kroz dodatnu analizu budžetskih stavki i pomoći viših nivoa osigurat će se 1,5 milion maraka za mjere pomoći i podsticaje u naredna tri mjeseca, u slučaju trajanja naloženih mjera prevencije.

Općinskom vijeću Kakanj bit će predložene odluke kojima će se privredni subjekti osloboditi plaćanja taksi na istaknutu firmu, zakupa javnih površina (ljetne i zimske bašte) i slično, za vrijeme trajanja borbe protiv širenja koronavirusa.

"Apelujemo na vlasnike poslovnih prostora u kojima se obavljaju djelatnosti pod zakupom da se solidarišu sa zakupoprimcima i uzmu o obzir činjenicu da objekti ne ostvaruju prihode. Apelujemo na više nivoe vlasti da donesu konkretne mjere za očuvanje radnih mjesta i pomoć preduzećima sa većim brojem zaposlenih s obzirom na nedostatnost budžeta nižih nivoa vlasti", kaže se u saopćenju  iz Općine Kakanj.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA