Prilika godine: Zaradite na predsjedničkim izborima u SAD-u

Promotivni tekst
Prilika godine: Zaradite na predsjedničkim izborima u SAD-u
/ Ilustracija
Osmog novembra 2016. godine održat će se izbori za predsjednika SAD-a koji američko ali i svjetsko finansijsko tržište mogu izbaciti iz ravnoteže, što može otvoriti velike prilike za zaradu na dolaru i dionicama američkih kompanija.

FXLider svim čitaocima Radiosarajevo.ba, daje besplatnih 50 eura za trgovanje dolarom i dionicama američkih kompanija na svjetskoj berzi, tokom predsjedničkih izbora u SAD-u.

Besplatnih 50 eura za trgovanje možete preuzeti ovdje.

Na izborima će se suočiti kandidatkinja Demokratske partije Hillary Clinton i republikanski kandidat Donald Trump. Ove izbore obilježila je neizvjesna odluka unutar demokrata da kandidiraju Hillary Clinton, svoju odvažnu i dugogodišnju članicu, kao i uspjeh Donalda Trumpa među republikancima, koji je kao politički novajlija (ali medijski kolosalna pojava) uspio da potuče daleko iskusnije kandidate unutar stranke republikanaca.

Kako izbori utječu na dolar?

dolar_izbori_fxlider.jpg - Prilika godine: Zaradite na predsjedničkim izborima u SAD-u

Istina je da su oba kandidata vrlo poznata američkim biračima što je, na neki način, ostavilo prostora za raznorazna politička podmetanja s ciljem snižavanja rejtinga protukandidata. U prvoj debati, koja je održana krajem septembra, Donald Trump je podsjetio javnost na izrečene neistine Hillary Clinton, iako je bila pod zakletvom, o nedozvoljenom korištenju privatne e-mail adrese za državničke potrebe, dok je ona optužila finansijskog mogula za utaju poreza. Ovo prepucavanje je utjecalo na vrijednost dolara, što je mnogim investitorima otvorilo prostor za zaradu. 

“Iako se čvrsta uzročno-posljedična veza ne može sa sigurnošću ustanoviti, može se konstatirati da je dolar poslije ove debate izgubio oko 0,38 posto svoje vrijednosti”, navode iz FXLider-a.

Besplatnih 50 eura za trgovanje možete preuzeti ovdje.

Kako izbori utječu na dionice?

izbori_dolar_fxllider.png - Prilika godine: Zaradite na predsjedničkim izborima u SAD-u

Kad je povjerenje u sistem na visokom nivou, investitori prema redovnom toku stvari (radije) kupuju dionice. Poslije ove debate, kladioničari su procijenili da su šanse Hillary Clinton da pobijedi, porasle sa 60 posto na 70 posto. Ako šanse Trumpa da pobjedi budu rasle u narednim nedjeljama, to bi moglo utjecati na investitore da smanje svoje pozicije u dionicama američkih kompanija i dolaru.

Kako god, pred izbore raste nervoza investitora pa se mogu očekivati veća pomjeranja tržišta nego inače.

Također, valja napomenuti da su od početka 20. vijeka, dionice u osmoj godini predsjedničkog mandata, uglavnom bilježile gubitak vrijednosti, i to 1,2 posto u prosjeku”, navode iz FXLider-a.

Besplatnih 50 eura za trgovanje možete preuzeti ovdje.

 

FXLider ima saradnju s Fortrade Limited – kompanijom koju je autorizirala i regulirala u Ujedinjenom Kraljevstvu FCA (Financial Conduct Authority) pod licencom broj 609970.

Ugovori za razliku u cijeni (CFD) predstavljaju proizvode koji se oslanjaju na finansijski leverage i nose visok nivo rizika za vaš kapital jer cijene mogu brzo postići nepovoljne za vas. Gubici mogu premašiti vaše depozite i od vas bi se moglo zahtijevati da izvršite dodatne uplate. Ovi proizvodi možda neće biti prikladni za sve klijente i zbog toga morate biti sigurni da ste razumjeli rizike, a potražite i nezavisan savjet. Ovaj materijal ne predstavlja ponudu, traženje niti transakciju u pogledu bilo kojeg finansijskog instrumenta. FXLider ne prihvata nikakvu odgovornost za bilo kakvu upotrebu ovih komentara niti za posljedice koje iz toga mogu proisteći. Ne daje se nikakvo uvjeravanje niti garancija za tačnost ili potpunost ovih podataka. Sljedstveno tome, svako lice koje postupi prema njima, čini to u potpunosti na vlastiti rizik.  

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije