Prijavite se: Za podršku biznisa marginaliziranih grupa žena spremno 680.000 KM

Radiosarajevo.ba
Prijavite se: Za podršku biznisa marginaliziranih grupa žena spremno 680.000 KM
Program podrške marginaliziranim grupama Američke agencije za međunarodni razvoj USAID (USAID/PPMG) osigurao je sredstva u iznosu od 680.000 KM za Fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena.

Sredstva su namijenjena za pomoć ženama žrtvama nasilja, ženama s invaliditetom, majkama osoba s invaliditetom, te nezaposlenim mladim ženama.

Javni pozivi za dodjelu sredstava za podršku u razvoju biznisa marginaliziranim grupama žena raspisani su u: Konjicu, Tesliću, Tešnju, Zvorniku, Rudom, Prijedoru, Livnu, a u Kalinoviku i Visokom je raspisivanje javnog poziva planirano za 13. mart 2017. godine.

Pomoć je usmjerena marginaliziranim grupama žena koje su u dugoročno nepovoljnom položaju i koje se, prema brojnim statističkim podacima, svakodnevno dovode na margine društva.

Iako žene čine 51,9 posto radno sposobnog stanovništva, udio žena na tržištu rada u Bosni i Hercegovini je 43 posto i najniži je u regiji, a nizak je i u odnosu na svjetski prosjek od 52,5 posto.

Žene u prosjeku zarađuju manje od muškaraca, a malo njih se odlučuje upustiti u svijet poduzetništva.

I kada se žene bave biznisom, uglavnom su to tradicionalni sektori trgovine ili uslužnih djelatnosti. Postoji ogroman neiskorišteni kreativni potencijal među ženama, pa je važno ohrabriti ih da pokrenu samostalni biznis, i tako pomognu sebi, svojoj porodici, ali i široj zajednici.

Kreiranjem Fonda između USAID/PPMG i partnera nastoje se stvoriti prilike za održivi razvoj preduzetništva marginaliziranih grupa žena, kroz poticanje na samozapošljavanje, te njihovo veće i lakše uključivanje u poduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta.

Svi javni pozivi dostupni su na web-stranicama jedinica lokalne samouprave. Više informacija može se dobiti i direktno u prostorijama jedinica lokalne samouprave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije