Potrošačka korpa skuplja za skoro 400 KM u odnosu na prethodni mjesec

Anadolija
Potrošačka korpa skuplja za skoro 400 KM u odnosu na prethodni mjesec

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec august 2019. godine iznosi 2.370,81 KM i za 372,20 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za statistiku, prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec juni 2019. iznosila je 911 KM i za 27 KM je niža od prosječne plate isplaćene u maju 2019. godine. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 38,42 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku korpu čine kategorije u nastavku, a pored naziva se nalazi procenat učešća pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi.

1. Prehrana - 35,4 posto

2. Stanovanje i komunalne usluge - 13,1 posto

3. Higijena i održavanje zdravlja - 4,8 posto

4. Obrazovanje i kultura - 21,9 posto

5. Odjeća i obuća - 12,7 posto

6. Prijevoz - 5,8 posto

7. Održavanje domaćinstva - 6,3 posto

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 85 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za osam stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije