Inicijativa / Poslodavci i Sindikat hemije i nemetala saglasni: Smanjiti doprinose na plate

12. 09. 2019. u 11:26:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 7

Sindikat hemije i nemetala Federacije Bosne i Hercegovine podržao je prijedloge Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine u okviru 'Inicijative 20+5+6', a koji se odnose ne smanjenje stope doprinosa na plaće, poreskih olakšica za investiranje koje predlažu u prijedlogu Zakon o porezu na dobit i povećanje minimalne plaće za onoliko koliko bi iznosila smanjenja stope doprinosa na plaće, saopšteno je iz Udruženja poslodava Federacije Bosne i Hercegovine.

"Godinama upozoravamo da se plaćaju nameti koje realni sektor više ne može podnijeti. Pod hitno se mora raditi na smanjenju poreza i doprinosa, povećanju plaće posebno radnicima u realnom sektoru, jer svjedoci smo koliko košta potrošačka korpa i pitanje je kako obični čovjek koji radi u realnom sektoru preživi mjesec. Rasterećenje mora ići u smjeru povećanja plaća radnika", kazala je Kata Iveljić, predsjednica Sindikata hemije i nemetala Federacije Bosne i Hercegovine.

Kako je navedeno u saopštenju, u Sindikatu hemije i nemetala ističu da bi usvajanjem ovih mjera, povećanjem plaća i omogućavanjem radnicima da žive od svoje plate u velikoj mjeri zaustavilo odlazak radne snage iz Bosne i Hercegovine.

Naglašavaju da do sada nije uopće bilo političke volje da se rastereti privreda i smanje doprinosi i porezi.

"Usvajanje ovih prijedloga doprinijelo bi smanjenju 'sive ekonomije' i dodatnom zapošljavanju, što bi u konačnici omogućilo stabilnost budžetskih i vanbudžetskih fondova. Također, uvođenjem poreskih olakšica po osnovu investiranja dodatno bi rasteretilo radnike, na način da poslodavci sredstva za investicije ne bi izdvajali iz tekućih sredstava, što bi im ostavilo prostora za dodatna povećanja plaća", dodala je Iveljić.

NEMA KOMENTARA