Porasla cijena sirove nafte na globalnom tržištu

Anadolija
Porasla cijena sirove nafte na globalnom tržištu
Foto: Pixabay / Ilustracija

Cijene sirove nafte porasle su u četvrtak nakon velikog pada američkih rezervi nafte i slabljenja dolara uslijed porasta zabrinutosti investitora po pitanju globalne potražnje zbog povećanja broja slučajeva zaraze koronavirusom u svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je za 0,06 posto u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 45,47 dolara (oko 75 KM).

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,13 posto višoj cijeni od 42,21 dolara (oko 71 KM).

Komercijalne rezerve sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pale su za 7,4 miliona barela, ili 1,4 posto, na 518,6 miliona barela u sedmici zaključno sa 31. julom.

Slabljenje dolara, što naftu čini relativno jeftinijom za vlasnike stranih valuta, također je izazvalo rast cijena nafte.

Također, sve veći broj slučajeva COVID-19 širom svijeta također ukazuje na to da će globalna potrošnja nafte vjerovatno ostati niska do kraja 2020. godine.

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins, broj slučajeva zaraze koronavirusom u svijetu premašio je 18 miliona. SAD je sa skoro 4,8 miliona zemlja s najviše zaraženih u svijetu, a potom slijede Brazil s preko 2,8 miliona i Indija s više od 1,9 miliona slučajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije