Ponuda koju ne mogu odbiti: Italijanska mafija sada prodaje limun?

Radiosarajevo.ba
Ponuda koju ne mogu odbiti: Italijanska mafija sada prodaje limun?
Pixabay / Ilustracija
Organizirane kriminalne grupe u Italiji su povećale interesovanje za kontrolu poslova u poljoprivredi, koja jedina bilježi rast tokom dugotrajne ekonomske krize.


Italijanski tužioci i poljoprivredna lobi grupa Koldireti izrazili su zabrinutost zbog povećanja prisustva kriminalnih udruženja i njihove veće kontrole u poljoprivredi i na tržištima hrane, od izvoza limuna u SAD, preko prodaje na veliko do lokalnih lanaca supermarketa.

Oni su se zauzeli za nove zakone koji bi omogućili strože kažnjavanje pripadnika mafije za umiješanost u poljoprivredne poslove, piše Beta.

U izvještaju, koji je predstavljen istražiteljima, poslanicima i policijskim zvaničnicima u sjedištu udruženja Koldireti u Rimu, procijenjeno je da je prisustvo "agromafije" u poljoprivredi povećano za 30 posto u 2016. godini u odnosu na prethodnu godinu i da su poljoprivredni poslovi u kojima mafija učestvuje vredni 21,8 milijardu eura.

Poznatih italijanskih poljoprivrednih proizvoda ima toliko mnogo da se kriminalna udruženja, a ponekad i pojedini klanovi, bave samo određenim proizvodima.

"Ozloglašeni mafijaški klanovi podijelili su između sebe poslove u vezi s hranom i kontrolišu proizvode koji su simboli Italije", saopštila je grupa Koldireti.

Godišnji izvještaj sačinili su lobi grupa Koldireti, think-tank organizacija Eurispes i Fondacija Opservatorija, koja nadgleda zločine u poljoprivrednim poslovima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije