Ivanić: Odnosi BiH i Izraela šansa za unapređenje bilateralnih odnosa

Fena
Ivanić: Odnosi BiH i Izraela šansa za unapređenje bilateralnih odnosa
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji s delegacijom BiH boravi u zvaničnoj posjeti Izraelu, razgovarao je u Jerusalemu s predsjednikom izraelskog parlamenta (Knesset) Yulijem Edelsteinom.

Razgovarali su o aktuelnoj političkoj situaciji u dviju zemlјe, kao i regiji Balkana i Bliskog istoka.

Ivanić i Edelstein konstatirali su da su odnosi BiH i Izraela dobri i da postoji dobra saradnja na parlamentarnom nivou, ali i odlična šansa za unapređenje bilateralnih odnosa i razmjenu iskustava.

Sagovornici su konstatirali da postoji obostrani interes za unapređenje saradnje i u oblasti polјoprivrede, turizma i savremenih informacionih tehnologija.

Predsjedavajući Ivanić informirao je predsjednika Knesseta o brojnim izazovima s kojima se BiH suočava od završetka rata, kao i o koracima koje čini na putu približavanja Evropskoj uniji.

Predsjednik izraelskog parlamenta Yuli Edelstein informirao je Ivanića o situaciji u svojoj zemlјi i poželio BiH uspjeh na putu ka Evropskoj uniji.

Ivanić je danas obišao i Memorijalni centar za jevrejske žrtve holokausta tokom Drugog svjetskog rata ”Yad Vashem” u Jerusalemu, te položio vijenac u Sali sjećanja, kao i na obilјežje logora Jasenovac. Rekao je da je ovaj muzej, koji svjedoči o istreblјenju šest miliona Jevreja tokom Drugog svjetskog rata, upozorenje da se zlo ne smije ignorirati ni zaboraviti, jer uvijek može da se ponovi.

"Vrlo je važno da se vratimo poštovanju drugih i elementarnim lјudskim vrijednostima, kao i spremnosti na kompromis. Mi u BiH ovdje možemo da naučimo dokle isklјučivost i mržnja mogu da dovedu", kazao je Ivanić.

Tokom boravka u Jerusalemu predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić obratio se i predstavnicima Svjetskog jevrejskog kongresa, među kojima su brojni univerzitetski profesori, predstavnici diplomatskog kora i ugledni predstavnici javnog života Izraela.

Predstavnike Svjetskog jevrejskog kongresa zanimala je aktuelna politička situacija i odnosi u postdaytonskoj BiH i regiji, kao i odnosi BiH i Evropske unije.

Za večeras je planiran sastanak s poslovnim lјudima Izraela.

Delegacija BiH, na čelu s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, boravi u zvaničnoj posjeti Državi Izrael i Državi Palestina.

Tokom posjete Izraelu, delegacija BiH će se sastati i s premijerom Benjaminom Netanyahuom i ministrom odbrane Avigdorom Liebermanom.

Tokom boravka u Državi Palestina, delegacija BiH će se sastati s predsjednikom Države Palestina Mahmoudom Abbasom i Komitetom za pregovore.

Posjetom je predviđen i sastanak s palestinskim vjerskim dužnosnicima i polaganje vijenca u Mauzoleju Yassera Arafata.

U delegaciji su, osim predsjedavajućeg bh. predsjedništva Mladena Ivanića, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i predstavnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Elvir Čamdžić - saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije