Počeo Sarajevo Business Forum: Ekonomska saradnja jedina efikasna opcija za region

1
Anadolija
Počeo Sarajevo Business Forum: Ekonomska saradnja jedina efikasna opcija za region
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Počeo Sarajevo Business Forum

U Sarajevu danas je počeo 11. Sarajevo Business Forum (SBF) koji je okupio više od 1.000 učesnika iz 33 zemlje.

Nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa, Forum ove godine nastavlja s tradicijom okupljanja nekih od najvećih poslovnih i političkih lidera iz regiona i svijeta.

Tema ovogodišnjeg dvodnevnog Foruma je "Nearshoring – perspektiva za region", odnosno predstavljanje potencijala za realociranje proizvodnje evropskih kompanija na područje Jugoistočne Evrope.

Masovna tučnjava kod SCC-a u Sarajevu: Bačen suzavac, policija na terenu

Masovna tučnjava kod SCC-a u Sarajevu: Bačen suzavac, policija na terenu

"Zaista je privilegija imati na ovom mjestu tako veliki broj donosilaca odluka na visokom rangu kako iz državnog, tako i finansijskog i poslovnog sektora. Vaše prisustvo nam je zaista jako ohrabrenje i priznanje da idemo u pravom smjeru. SBF je projekat koji je važan i ekonomski i socijalno za državu i region i naš je najuticajniji doprinos našoj zajednici", rekao je predsjednik Uprave Bosna Bank International Banke Alek Bakalović.

Kako je kazao, organizovanje događaja poput Sarajevo Business Foruma nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije nije bio lak zadatak i mnoge stvari su se u međuvremenu promijenile.

"Za organizaciju događaja ovako velikih razmjera, BBI tim je morao započeti pripreme usred posljednjeg COVID vala u decembru prošle godine. U to vrijeme, uz ograničenja COVID-a, bilo je teško razumjeti da li je izvodljivo organizovati ovakav događaj. Sada smo u mogućnosti da vas sve ovdje ugostimo u punom kapacitetu", rekao je Bakalović.

Počeo Sarajevo Business Forum - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Počeo Sarajevo Business Forum

Smatra da je bankarski sistem zajedno sa bankarskim regulatorom na odgovarajući način riješio COVID krizu uz posebne mjere.

"Osnova depozita je ostala stabilna uz stabilan rast, finansiranje je nastavljeno prema zahtjevima, a čak je i trošak rizika ostao unutar redovnih očekivanja. Profitabilnost sektora je ostala jaka. Likvidnost sistema dostigla je rekordan nivo", kazao je Bakalović.

Prema njegovim riječima, bankarski sistem ostaje stabilan.

"Ono što je bankarstvu danas potrebno u našoj zemlji su preduzetnici i podrška države da olakša birokratske procedure, omogući i privuče investicije, kako bi se likvidnost iskoristila u korist privrede i kvaliteta života ljudi u zemlji. Sarajevo Business Forumom spajamo sve potrebne dijelove te 'investicione slagalice'. Finansijski sistem Bosne i Hercegovine ostao je stabilan tokom ukrajinske krize i sankcija nametnutih ruskim bankama", pojasnio je Bakalović.

Istakao je da se BiH oporavila od COVID krize.

"Ekonomska saradnja je jedina efikasna opcija za naš region. Moramo iskoristiti ovu konferenciju da učimo jedni od drugih i istražimo mogućnosti za zajedničke projekte, koje možemo iskoristiti za privlačenje dodatnih investicija", rekao je Bakalović.

Ukazao je i na značaj turizma.

"Turizam brzo povećava prihode privrede, otvara hiljade radnih mjesta, razvija infrastrukturu jedne zemlje i gradi kulturnu razmjenu između stranaca i domaćih. Turizam se također snažno oporavio u periodu nakon COVID-a. Zaista cijenimo inicijativu naših prijatelja iz USAID-a koji neumorno rade na brendiranju Bosne i Hercegovine kao atraktivne turističke destinacije", pojasnio je Bakalović.

Tokom dvodnevnog Sarajevo Business Foruma bit će organizovano pet panela, a drugog dana Foruma će se održati B2B sastanci radi umrežavanja učesnika i razvoja novih poslovnih mogućnosti.

Organizator najveće i najznačajnije investicijske konferencije u regiji je Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH i u saradnji sa strateškim partnerom – Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, te dioničarima BBI banke – Islamskom razvojnom bankom (IsDB), Dubai islamskom bankom (DIB), Abu Dhabi islamskom bankom (ADIB) i drugim partnerima.

Globalni komunikacijski partner 11. Sarajevo Business Foruma 2022 je novinska agencija Anadolu Agency (AA), a zvanični avioprijevoznik 11. SBF-a kompanija Turkish Airlines.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije