Počela berba malina, očekuju se manje količine i veći kvalitet

Fena
Počela berba malina, očekuju se manje količine i veći kvalitet
FOTO: Avaz / Ilustracija
U manjim količinama, ali kvalitetniju malinu u odnosu na ranije berbe ove godine očekuje malinar iz srednje Bosne Nirves Trto, koji je putem društvenih mreža povezao proizvođače ovog bobičastog voća iz cijele Bosne i Hercegovine.

On je Feni kazao da su berbe već krenule i da se može očekivati, prema dosadašnjim pokazateljima, prosječna sezona.

"Ide 'vilamet' i pojavljuju se prve količine 'mikera'. Urod neće biti rekordni jer smo imali proljetne probleme, ali očekivati je kvalitetniji proizvod", rekao je Trto navodeći da predstoji sušan period koji pogoduje kvalitetu maline, ali što smanjuje količine.

Smatra da bi upravo taj kvalitet mogao umanjiti brige malinara u vezi s najavljenim niskim cijenama.

"Malina, kao i svaka roba zavisi od potražnje na tržištu, puno je na tržištu, a mi zavisimo od ponude Srbije i Poljske, koje su prošle godine imale rekordne berbe. Mi svojim količinama ne možemo utjecati na cijenu, čekamo da vidimo kako će kod njih biti ove godine", istakao je Trto.

Podsjeća da su hladnjačari imali velike gubitke prošle godine i da bi ove godine mogli pokušati nadoknaditi gubitak, ali da otkup ne bi trebao ići ispod tri KM, s obzirom na to da proizvođača kilogram maline košta oko dvije KM.

Pozvao je proizvođače da vode računa o higijeni prilikom branja, s obzirom na to da se na vanjskom tržištu malina testira na desetke stavki i da vode računa o prskanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije