Vjekoslav Vuković na čelu Vanjskotrgovinske komore BiH

Radiosarajevo.ba
Vjekoslav Vuković na čelu Vanjskotrgovinske komore BiH
Foto: Patria / Vjekoslav Vuković

Skupština Vanjskotrgovinske komore (VTK) Bosne i Hercegovine za mandatni period od 1. jula 2018. do 30. juna 2022. godine nedavno je na funkcije predsjednika i dva potpredsjednika Komore reizabrala Nemanju Vasića i Ahmeta Egrlića dok je iz reda hrvatskog naroda izabran Vjekoslav Vuković.

Oni će zajedno sa izabranim članovima Upravnog i Nadzornog odbora stupiti na dužnost 1. jula 2018. godine. Vuković, Vasić i Egrlić imenovani su tajnim glasanjem. Prvi predsjednik Komore od 1. jula ove godine je Nemanja Vasić, dok će nakon isteka perioda od šesnaest mjeseci, u skladu sa principom rotacije, funkciju predsjednika preuzeti Vjekoslav Vuković, a zatim u posljednjih šesnaest mjeseci ukupnog četverogodišnjeg mandata Ahmet Egrlić.

Vanjskotrgovinska komora BiH raspolaže budžetom od skoro osam miliona KM godišnje, a zadužena je da zastupa bh. kompanije u zemlji i inozemstvu.

Po Zakonu o VTK BiH, član 2, Komora je samostalna, nevladina, nepolitička i neprofitna javno pravna asocijacija privrednih subjekata i privrednih asocijacija sa teritorije Bosne i Hercegovine, sa funkcijama usmjerenim na razvoj i unapređenje ekonomskih odnosa BH privrede s inozemstvom, uključujući i partnerski odnos i zastupanje interesa članova kod nadležnih organa Bosne i Hercegovine i odgovarajućih asocijacija u inostranstvu.

Ovaj član zakona do sada je vrlo često bio kršen, a to se desilo i prilikom odabira novog rukovodstva VTK BiH. Vasić i Egrlić su politički aktivni. Egrlić je član Izvršnog odbora Stranke demokratske akcije Unsko-sanskog kantona, dok je Vasić SDS-ov predsjednik opštinskog odbora u Prnjavoru.

Vuković je po zvanju doktor nauka iz oblasti krivičnog prava.

Ranije je obavljao funkciju pomoćnika ministra sigurnosti BiH za borbu protiv terorizma, organiziranog kriminala, korupcije, ratnih zločina i zloupotrebe narkotika. Aktuleni je predsjednik Odbora za žalbe građana na rad policijskih službenika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije