Održan prvi Business Forum BiH poduzetnika u Švedskoj

1
Radiosarajevo.ba
Održan prvi Business Forum BiH poduzetnika u Švedskoj
Foto: Promo / Ambasador Bojan Šošić

U Geteburgu je održan prvi Business Forum u organizaciji Asocijacije BiH poduzetnika u Švedskoj (BHNS), posvećen unapređenju privredne saradnje između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske.

Asocijacija okuplja privrednike sa snažnim osjećajem pripadnosti svojoj zemlji porijekla - Bosni i Hercegovini, ali istovremeno s jasnom vizijom budućnosti u Švedskoj, pa su prisutni u prepunoj dvorani impozantnog Gothia Towera mogli slušati o izuzetno uspješnim poslovnim pričama, ali i prilikama za povezivanje naše dvije zemlje u budućnosti. 

Nazif Hasanović, predsjednik BHNS-a poželio je dobrodošlicu učesnicima i kazao da je ovaj događaj konkretan primjer načina na koji Asocijacija djeluje. 

Suljagić odgovorio Fejziću: 'Nije tačno da nema novca za komemoraciju'

Suljagić odgovorio Fejziću: 'Nije tačno da nema novca za komemoraciju'

Počasni gost Foruma bio je Bojan Šošić, ambasador BiH u Švedskoj. Ambasador je govorio o vrijednostima suradnje privrednika, a posebno je naglasio značaj razmjene znanja. 

"Potencijala u privredi ima i ja bih insistirao da se uvedu švedski kriteriji, da naši privrednici koji su ispekli zanat ovdje, prenesu to znanje na privrednike u BiH. To bi bila ta dodatna vrijednost", kazao je ambasador Šošić. 

Bosanka sa impozantnom biografijom Binella Vannesjö govorila je o temi kako postati uspješan poduzetnik u Švedskoj. Binella je vlasnica grupacije kompanija u Švedskoj koje imaju više od 5000 zaposlenih. Pored Švedske, grupacija Anva posluje u Kini, Latviji i Slovačkoj. 

S prvog foruma poduzetnika
Foto: Promo: S prvog foruma poduzetnika

"Velika mi je želja je da jednog dana imamo fabriku i u Bosni i Hercegovini. Bilo mi je zadovoljstvo biti ovdje, čuti ove sjajne govornike jer se osjećam kao Bosanka u duši i srcu. Ovakvi događaji su velika prilika za sve nas da zajedno stvorimo nešto novo ", smatra Binella Vannesjö. 

Hrana je dio tradicije Bosanaca i Hercegovaca, a kako bi se bh. proizvodi našli na policama švedskih trgovina, postoji mnogo izazova. Almir Kudić i Milan Sorak iz kompanije koja uvozi bh. proizvode u Švedsku su ih uspjeli savladati, pa se u najvećim trgovačkim lancima našao ajvar, vegeta, suho meso, kafa. Prepoznatljivi mirisi i okusi iz naše zemlje. 

O tome kako lansirati proizvod koji ispunjava sve uslove globalnog tržišta, govorio je Damir Ganić, stručnjak za korporativno upravljanje, razvoj proizvoda u polju elektronike, mehanike i elektroakustike, međunarodne standarde upravljanja kvalitetom, certifikaciju proizvoda i plasiranje na globalno tržište. 

Uvijek zanimljiva tema je digitalizacija, a o brzorastućim potencijalima digitalnog poslovanja između BiH i Švedske govorio je Haris Husejnović, direktor razvoja biznisa kompanije ZenDev. Uvezivanje dijaspore i domovine jeste najbrži način za uspjeh privrede i karta za budućnost naše domovine. 

Ahmet Egrlić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, izrazio je važnost umrežavanja  kompanija iz Švedske i BiH. "Imamo ogroman potencijal, imamo puno bh. privrednika koji zauzimaju jako važne pozicije ovdje u Švedskoj, ili imaju svoje kompanije. Važno ih je umrežiti sa ljudima u BiH kako bi zajednički osvajali ovo tržište", rekao je Egrlić uz napomenu da Švedska još uvijek ima malu vanjskotrgovinsku razmjenu u poređenju sa tržištima poput Njemačke, Austrije ili Švicarske. 

Dr. Harun Kapetanović, inicijator Strateškog investicionog fonda BiH je kazao da ovaj događaj govori o potencijalima dijaspore koji su neograničeni. Taj potencijal se ne ograničava samo na doznake nego i na prenošenje znanja, povezivanje kompanija, ali i u investiranje u Bosnu i Hercegovinu. 

Asocijacija će i u budućnosti raditi na konekcijama između Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske, a ovaj forum je platforma za jačanje veza između naše dvije zemlje. Cilj nije samo olakšati poslovne kontakte i sklapanje poslovnih ugovora, već i promicati dugoročnu suradnju koja će donijeti korist svim učesnicima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije