Obilježeno 20 godina od prvog leta Austria Airlinesom na relaciji Sarajevo - Beč

Fena
Obilježeno 20 godina od prvog leta Austria Airlinesom na relaciji Sarajevo - Beč
Prošlo je 20 godina otkako je Austria Airlines uvela redovnu liniju Sarajevo-Beč koja je te 1997. godine imala 450 letova godišnje, a danas ova aviokompanija ima 1.300 letova godišnje na toj relaciji.

Ova godišnjica obilježena je danas u Sarajevu kada je istaknuto da je Austria Airlines bila prva aviokompanija koja je uspostavila liniju iz Bosne i Hercegovine nakon rata.

Regionalni menadžer Lufthansa grupe, u kojoj je i Austria Airlines, za BiH, Crnu Goru, Hrvatsku, Sloveniju i Srbiju Bernhard Wodl kazao je da je uspostavljanjem ove linije omogućeno povezivanje BiH s ostatkom Evrope i svijeta.

Dodao je da putnici ovu liniju najčešće koriste za povezivanje s Londonom, Parizom i Amsterdamom, ali i s gradovima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Najavio je da će u budućnosti Austria Airlines putnicima omogućiti korištenje internet konekcije te da će uvesti i dodatne linije za Los Angeles, Geteborg i Sejšele, a od 2018. godine na letu "boeingom 777" bit će omogućeno i korištenje premium ekonomske klase.

U vrijeme kada je uspostavljena linija iz Sarajeva za Beč ambasador Austrije u BiH bio je sadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko koji je kazao da je nakon rata trebalo mnogo toga uraditi.

Nije bilo tramvaja, električna energija nije bila uspostavljena te prioritet nije bila aviolinija, kaže Inzko, ali ipak se to dogodilo 1997. godine. Podsjetio je i da iako je u početku bilo moguće za Beč letjeti iz Mostara i Banje Luke kasnije su te linije ukinute jer nije bilo dovoljno putnika.

Ambasador Republike Austrije u BiH Martin Pammer kazao je danas da je Austrija ponosna na ovu aviokompaniju, iako ona nije u stopostotnom austrijskom vlasništvu.

Kako je zaključeno ova linija omogućava da se nastavi tradicionalno prijateljstvo među zemljama i razvijaju bilateralni odnosi posebno na ekonomskom i kulturnom planu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije