Obećana zemlja za Bosance: Posao izgubilo 32.000 radnika u mašinskoj industriji

Anadolija
Obećana zemlja za Bosance: Posao izgubilo 32.000 radnika u mašinskoj industriji

Njemačko udruženje inženjera (VDMA) saopćilo je da su 32.000 ljudi u sektoru mašinstva u prvoj polovini godine izgubile posao zbog krize COVID-19, slabljenja ekonomije i strukturnih promjena.

VDMA, koja predstavlja industrijsku proizvodnju, kičmu njemačke ekonomije, podijelila je infomacije o broju zaposlenih u prvoj polovini ove godine.

Prema podacima, kompanije u oblasti mašinstva otpustile su 32.000 radnika od početka januara do kraja juna ove godine. Ukupan broj zaposlenih na kraju juna iznosio je 1,03 miliona.

Kao uzroci gubitka radnih mjesta navode se usporavanje globalne ekonomije i trgovine, strukturne promjene u sektorima i epidemija COVID-19.

Glavni ekonomist VDMA-a Ralp Wiechers poručio je da je broj planiranih projekata u mašinskoj industriji ove godine smanjen za gotovo polovinu u odnosu na 2019. godinu, a potražnja za radnom snagom u industriji pala je u prvom tromjesečju za 14,5 posto, u drugom za 23,7 posto.

Sektor mašinstva, koji je drugi po veličini sektor nakon njemačkog automobilskog sektora, izvozi više od 70 posto proizvodnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije