"Novo normalno" i ciljevi održivog razvoja - pozicija i perspektiva Bosne i Hercegovine

1
Promotivni tekst
"Novo normalno" i ciljevi održivog razvoja - pozicija i perspektiva Bosne i Hercegovine
Promo / Ekonomski forum BiH 2021.

Ostalo je samo 3 dana do najvećeg regionalnog događaja iz oblasti ekonomije i razvoja – Ekonomskog foruma Bosne i Hercegovine 2021.

Glavni govornici ovogodišnjeg Foruma su: Garry Jacobs, predsjednik Svjetske akademije nauka i umjetnosti i Ismail Serageldin, dopredsjedavajući Nizami Ganjavi International Center i nekadašnji dopredsjednik World Bank.

Program Foruma 2021 je koncipiran u dvije panel sesije pod nazivima „In Search for „New Normal“ i „Green Economy: From SDGs over Green Europe to Western Balkans and Bosnia and Herzegovina“.

Panelisti su eminenti stručnjaci iz svijeta, regiona i BiH koji se aktivno bave pitanjima ciljeva održivog razvoja i posljedicama pandemije: Phoebe Koundouri, predsjednica Evropskog udruženja ekonomista za zaštitu okoliša i resursa; Igor Lukšić, predsjednik Vlade Crne Gore u periodu 2010-2012; Jan Fischer – predsjednik Vlade Češke Republike u periodu 2009-2010, Belma Hadžiomerović – direktorica Marketinga i korporativnih komunikacija i upravljanja održivošću Raiffeisen Bank d.d. Bosna i Hercegovina; Sabina Silajdžić, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i Emir Žunić, voditelj Odjela za vještačku inteligenciju i mašinsko učenje, Info Studio d.o.o. Sarajevo i docent na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Moderatori panela su profesori Ekonomskog fakulteta u Sarajeva dr. Zlatko Lagumdžija i dr. Fikret Čaušević.

Fokus Ekonomskog foruma BiH 2021 je na zelenoj ekonomiji kroz ciljeve održivog razvoja u Evropi i šta će biti ili već jeste „novo normalno“ u društvenom poretku nakon pandemije COVID-19. Pojam održivog razvoja dovodi se u vezu sa zaštitom životne sredine, planiranjem društvenog razvoja, ekološkim, ekonomskim i političkim pitanjima.

Kroz 17 ciljeva jasno je opisan put kojim planeta treba ići u godinama koje su ispred nas. Zelena ekonomija je u posljednjih par godina promovisana kao velika promjena u razmišljanju i smatra se za jedno od mogućih uspješnih rješenja za poboljšanje ekonomskog rasta a istovremeno smanjenja potrošnje resursa i sprječavanje uništavanja ekosistema.

Učešće na Ekonomskom forumu BiH 2021 je otvoreno bez plaćanja kotizacije, ali uz obaveznu prethodnu registraciju putem ove web stranice.

Ove godine učesnici imaju priliku poslati svoja pitanja panelistima prije održavanja Foruma putem web stranice Foruma slanjem poruke putem linka „PITAJTE PANELISTE“. Pitanja se mogu poslati do 26. aprila 2021. u 23:59 sati.

Ekonomski forum BiH 2021 je organiziran u saradnji sa: Fondacijom društva zajedničkih vrijednosti, Nizami Ganjavi međunarodnim centrom i Svjetskom akademijom nauka i umjetnosti.

Veliku podršku organizaciji Ekonomskog foruma BiH 2021 dali su: Raiffeisen Bank d.d. Bosna i Hercegovina, BH Telecom, Vijeće stranih investitora u BiH i Kakanj cement – Heidelberg Cement Group.
Medijski partneri Foruma su: Business Magazine, Dnevni Avaz, RSG, Antena Sarajevo, TVSA i portal radiosarajevo.ba.
Ekonomski forum BiH 2021 će biti održan online 27. aprila 2021. godine, s početkom u 11 sati. Agenda i više informacija o Forumu nalazi se na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije