Novi rast inudstrijske proizvodnje u Federaciji BiH

Fena
Novi rast inudstrijske proizvodnje u Federaciji BiH
Foto: Općina Novi Grad / Automobilska industrija u BiH povećava kapacitete

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Federaciji Bosne i Hercegovine u maju  ove  godine u odnosu na april iste godine veća je za 0,7 posto.

U odnosu na maj 2018. godine, industrijska proizvodnja u Federaciji Bosne i Hercegovine, kalendarski prilagođena, veća je za 3,1 posto.

U maju ove  godine u odnosu na mjesec ranije, Trajni proizvodi za široku potrošnju veći su za 6,4 posto, a Netrajni proizvodi za široku potrošnju  za 2,1, dok je  Energija  manja za 2,3 posto, Intermedijarni proizvodi manji za 0,8  i Kapitalni proizvodi  za  0,6 posto.

U maju ove u odnosu na maj  2018. godine, Trajni proizvodi za široku potrošnju veći su za 21,8 posto, Intermedijarni proizvodi veći su za  5,7 posto, Kapitalni proizvodi za 2,8  i Energija za 0,9 posto. Netrajni proizvodi za široku potrošnju manji su za 0,3 posto.

Desezonirana industrijska proizvodnja u maju ove  godine u odnosu na mjesec ranije , u Prerađivačkoj industriji veća je za 1,3 posto, a u Vađenju ruda i kamena manja je za 5,7 posto i u Proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i plinom manja je za 0,4 posto.

Na godišnjem nivou, industrijska proizvodnja u maju, kalendarski prilagođena, u Proizvodnji i snabdijevanju  električnom energijom i plinom veća je za 6,8 posto, u Prerađivačkoj industriji za 3,1 posto, dok je u Vađenju ruda i kamena manja za 6,6 posto, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije