Nove sankcije: SAD uvode carinu od 200 posto na aluminij proizveden u Rusiji

3
Fena
Nove sankcije: SAD uvode carinu od 200 posto na aluminij proizveden u Rusiji
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Bijela kuća, Washington

Sjedinjene Američke Države uvest će carinu od 200 posto na aluminij proizveden u Rusiji, a odluka stupa na snagu 10. marta, objavila je danas Bijela kuća najavljujući prošireni spektar sankcija zbog ruske invazije na Ukrajinu, prenosi NBC.

Uz to, SAD će uvesti i carinu od 200 posto na uvezeni aluminij u kojem se nalazi aluminij iz Rusije počevši od 10. marta.

Ruski aluminij proizvodi kompanija Rusal, koja pokriva šest posto globalne proizvodnje.

Influenserica Adna Helić puštena na slobodu: Evo šta je tražilo Tužilaštvo

Influenserica Adna Helić puštena na slobodu: Evo šta je tražilo Tužilaštvo

Izvoz u SAD činio je sedam posto prihoda Rusala u prvoj polovini 2022. godine.

Analitičari su ovaj mjesec rekli da bi Rusija na tu mjeru mogla odgovoriti ograničavanjem izvoza nikla i paladija, koji su važni za SAD.

Nikl je važan za aeronautičku industriju i baterije za električna vozila. Paladij je ključni sastojak za automobilske katalizatore.

Također, američko ministarstvo trgovine danas je kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu uvelo sankcije desetinama poduzeća, uključujući ona u Kini, Kanadi i Francuskoj, dodavši ih na popis kompanija kojima se ograničava trgovina sa SAD-om.

Bijela kuća navodi da na prvu godišnjicu početka rata želi nastaviti "s naporima da se ruskoj odbrambenoj industrijskoj bazi i vojsci prekine pristup čak i niskotehnološkoj potrošačkoj robi koja je potrebna Rusiji kako bi nastavila svoj rat u Ukrajini", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije