Njemačke kompanije traže nove potencijalne dobavljače roba i usluga iz BiH

Fena
Njemačke kompanije traže nove potencijalne dobavljače roba i usluga iz BiH
Šezdeset pet njemačkih kompanija traže nove potencijalne dobavljače roba i usluga iz Bosne i Hercegovine i ostalih zemalja zapadnog Balkana.

To predstavlja izuzetnu priliku za bosanskohercegovačke kompanije koje su odlično ocijenjene od njemačkih kompanija. 

To je konstatovano na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu koju su organizirali Predstavništvo njemačke privrede u BiH (AHKBiH), koje pripada mreži njemačkih vanjskotrgovinskih komora (AHK), i njemačko Udruženje za upravljanje materijalima, nabavku i logistiku (BME).

Pres-konferencija je, uz podršku njemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj (BMZ), organizirana povodom "Njemačke inicijative za pronalaženje dobavljača u zemaljama zapadnog Balkana".

Inicijativa, odnosno B2B susret njemačkih, bh. i ostalih kompanija, bit će održana 19. juna u Frankfurtu. Njen cilj je da se u okviru jednodnevnog događaja odabrane bh. kompanije i kompanije iz zapadnog Balakana sastanu s njemačkim firmama koje su zainteresirane za upostavljanje novih poslovnih kontakata s proizvođačima sa ovih prostora. 

Ono što njemačke kompanije traže su firme iz sektora metalo-prerađivačkog sektora, dobavljači iz auto industrije, firme iz sektora prerade i obrade plastike te elektro i eleketroničkog sektora. 

Zainteresovanost za učešće u projektu bh. kompanije mogu iskazati popunjavanjem prijavnog formulara na internet stranici Predstavništva njemačke privrede u BiH, a rok za prijave je 12. april.

Sanjin Purgić iz Predstavništva njemačke privrede pojasnio je da, nakon što se bh. firme prijave za inicijativu, njemačke kompanije će ocijeniti i pozvati u Frankfurt na razgovor one za koje su zainteresirane.

Posebno je naglasio značaj pravilne pripreme bh. firmi za ovaj B2B susret te najavio da će s tim ciljem 8. maja u Sarajevu biti organiziran i seminar.

Ukazao je na činjenicu da su na prethodnim vrstama ovakvih događaja održanih u Beogradu te, prije toga u Dortmundu, bh. kompanije bile najbolje ocijenjene od svih kompanija u regiji. 

"Prošle godine, od najboljih sedam ocijenjenih kompanija, čak pet je bilo iz BiH", istakao je Purgić, dodajući da to dovoljno govori o kvalitetu bh. dobavljača.  

Snježana Kopruner, predsjednica Udruženja Wirtschaftsverein BiH i direktorica tvornice mašina GS-TMT iz Travnika koja je najbolje ocijenjena u Dortmundu, istakla je značaj BTB razgovora jer je to način na koji kompanije iz BiH mogu doći do najboljih kupaca.

Naglasila je da u Njemačkoj postoji veliki nedostatak stručne radne radne snage, precizirajući da se radi o 1,5 miliona radnika koje ta država potražuje.

"BiH je idealno područje za pronalaženje stručne radne snage i firmi koje su spremne proizvoditi", smatra Kopruner.

Pozvala je sve bh. firme da se uključe u spomenutu inicijativu jer tako mogu doći do kvalitetnih kupaca i, eventualno, dugoročno do stabilnih  ugovora.

Adnan Telalović, direktor kompanije ATT iz Gornjeg Vakufa čija je osnovna djelatnost mašinska obrade metala, napomenuo je da je njegova firma tokom Inicijative u Beogradu bila najbolje ocijenjena od njemačkih kompanija.

Kazao je da su trenutno u fazi pregovora sa osam velikih njemačkih kompanija, od kojih su sa četiri već potpisali ugovore, dobili narudžbe i počeli serijsku proizvodnju. 

Istakao je da, iako stalno proširuju kapacitete, nisu sigurni da mogu stići udovoljiti zahtjevima svih zainteresiranih njemačkih firmi koje im se svakodnevno javljaju. 

Stoga je, zaključio je Telalović, inicijativa u Frankfurtu odlična prilika za bh. kompanije.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije