Njemačka ekonomija će se ponovo smanjiti 2024. godine

0
Radiosarajevo.ba
Njemačka ekonomija će se ponovo smanjiti 2024. godine
Foto: Pixabay / Ilustracija

Očekuje se da će se njemačka ekonomija blago smanjiti 2024. godine, saopćili su vodeći ekonomski instituti, dok tradicionalna proizvodna sila nastavlja stagnirati.

Proizvodnja u najvećoj europskoj ekonomiji će ove godine pasti za 0,1 posto, objavilo je pet istraživačkih centara u zajedničkom saopćenju, nakon što se smanjila za 0,3 posto 2023. godine.

Nova cifra je bila mala, ali značajna promjena u odnosu na prethodnu procjenu instituta o rastu BDP-a od 0,1 posto za 2024. godinu, iznesenu ranije ove godine.

Iz PDA objavili snimak i tvrde: Aktivista SDA je napao našeg člana!

Iz PDA objavili snimak i tvrde: Aktivista SDA je napao našeg člana!

- Njemačka ekonomija stagnira više od dvije godine - navode instituti DIW, Ifo, IfW Kiel, IWH i RWI u zajedničkom saopćenju.

- Spori oporavak će vjerovatno nastupiti sljedeće godine, ali ekonomski rast se neće vratiti na trend prije korona virusa u doglednoj budućnosti - ocijenili su.

Instituti predviđaju da će rast dostići 0,8 posto u 2025. godini, što je revizija naniže u odnosu na njihovu prethodnu procjenu od 1,4 posto.

Za 2026. godinu predviđaju su da će njemačka ekonomija rasti za 1,3 posto.

Sve više preduzeća u Njemačkoj prelazi na rad bez papira

Sve više preduzeća u Njemačkoj prelazi na rad bez papira

Njemačka, tradicionalno pokretač evropskog rasta, bila je jedina velika napredna ekonomija koja se smanjila 2023. godine dok se borila s visokom inflacijom, usporavanjem industrije i hlađenjem izvozne potražnje.

Dok se inflacija polako snižavala 2024. godine, oporavak kojem se nadala nije se ostvario između kontinuiranog usporavanja industrije i slabe potražnje na ključnom tržištu u Kini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije