Naredne sedmice o najnižoj plaći: Hoće li doći do povećanja?

Anadolija
Naredne sedmice o najnižoj plaći: Hoće li doći do povećanja?
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske donesena je odluka o formiranju radne grupe koja će u roku od sedam dana, na osnovu svih ekonomskih pokazetalja, odrediti koliko bi trebala da iznosi najniža plata u RS-u.

Članovi Savjeta saglasni su da su zbog ekonomskih pokazatelja stvoreni uslovi za povećanje najniže plate, ali još nema dogovora koliko bi povećanje trebalo da bude.

"Pokazatelji su pozitivni u odnosu na prethodne godine. Imamo rast industrijske proizvodnje i BDP-a. Mislim da će doći do određenih povećanja, sad u kojoj mjeri zaista ne mogu da kažem na pamet", izjavio je nakon sjednice Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a.

U Savezu sindikata RS-a smatraju da bi najniža plata trebalo da iznosi minimalno 50 posto prosječne plate, a Udruženje poslodavaca se slaže sa povećanjem, ali ne u tolikom iznosu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije