Nakon tri godine: Globalno tržište nafte je blizu uravnoteženja

Radiosarajevo.ba
Nakon tri godine: Globalno tržište nafte je blizu uravnoteženja
Arhiv / Ilustracija
Globalno tržište nafte je blizu uravnoteženja, poslije gotovo tri godine prekomjerne ponude, piše Tanjug.

Do toga je dovelo smanjenje proizvodnje u vodećim izvoznicima što neutralizira dugotrajni pad tražnje u najbogatijim zemljama, saopćila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

"Provođenje plana o smanjenju proizvodnje između članica i nečlanica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) je impresivno", navodi se u mjesečnom izvještaju IEA.

Međutim, cijena nafte od preko 50 dolara za barel ponovo je privukla na tržište proizvođače u SAD čija je proizvodnja skuplja, što će, prema predviđanjima IEA, pogurati proizvodnju nečlanica OPEK-a na iznenađujuće visok nivo u ovoj godini.

Rast tražnje za naftom će u 2017. godini, kako navodi IEA, iznositi 1,3 miliona barela dnevno, što je manje u odnosu na prethodnu prognozu IEA od 1,4 miliona barela dnevno.

Krajem novembra, članice OPEK-a su dogovorile da smanje proizvodnju nafte za 1,2 miliona barela dnevno od 1. januara ove godine, na period od šest mjeseci.

Zatim su se nečlanice OPEK-a, predvođene Rusijom, u decembru dogovorile da smanje sopstvenu proizvodnju na 558.000 barela dnevno.

Cilj svega toga je, kako navodi AFP, da se smanji prekomjerna globalna ponuda koja je izvršila pritisak na cijene "crnog zlata".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije