Najveća manifestacija u regiji: Dodik otvorio Sajam privrede u Mostaru

Anadolija
Najveća manifestacija u regiji: Dodik otvorio Sajam privrede u Mostaru

Svečano je otvoren 22. međunarodni sajam privrede "Mostar 2019" koji je u partnerstvu s Narodnom Republikom Kinom okupio izlagače iz 30 zemalja svijeta.

Sajam koji traje do 13. aprila otvorio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik naglasivši da je to najveća privredna manifestacija u regiji.

"Manifestacija koja je počela prije 22 godine u Mostaru sigurno nije pretendovala da bude ovako moćna i zapažen. Činjenica da je Kina zemlja partner govori koliko je ova manifestacija snažna događaj i činjenica je da se ovaj sajam opaža ne samo u regionu nego i na globalnom nivou“, kazao je Dodik.

Ističe da se kineska ekonomija prepoznaje kao najbrža rastuća i najvažnija kad je u pitanju ekonomija u vrijeme kad globalna ekonomija posustaje. Podsjetio je da je prošle godine Republika Srbija bila partner Mostarskog sajma kao zemlja s najbržim ekonomskim rastom u region, te zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je došao i ove godine u Mostar da ohrabri sve privrednike.

Naglasio je i da je Predsjedništvo BiH pokrovitelj ove manifestacije, navodeći kako je to "pokazatelj koliko je značajan Mostarski sajam".

Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak pozdravila je sve nazočne kazavši kako se 22 godine ulažu napori da ova manifestacija poveže što više privrednika i donese što bolju ekonomsku klimu u Mostar a time i u BiH, ali i čitavoj regiji.

"Počašćeni smo da je NR Kina zemlja partner ove godine. To nam je pokazatelj da smo vrijedno radili. Držimo značajnim primjerom povezivanja ne samo naših zemalja nego i čitave regije" kazala je Bošnjak.

Predstavnik Zemlje partnera NR Kine Zhang Shenfeng, potredsjednik Kineskog vijeća za promociju međunarodne trgovine je podsjetio da je Kina po drugu put zemlja partner Mostarskog sajma čime pokazuje koliko je to važna manifestacija.

"Između Kine i zemalja jugoistočne Europe među kojima je BiH odnosi su se produbljivali. Spremni smo da dalje proširujemo i podižemo razvoj privrede kako bi se osiguralo više blagostanja. Mostarski sajam je značajan u regionu. Kina će usmjeriti svoje proizvode na promociju i da ohrabruje kineske kompanije da grade fabrike u zemljama jugoistočne Europe kako bi podigli stopu razvoja", kazao je Shenfeng. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije